ПРОИЗВОЂАЧИ МЛИЈЕКА ОБУСТАВОМ ИСПОРУКЕ ТРАЖЕ РЕАКЦИЈУ НАДЛЕЖНИХ


Пошто није повећана откупна цијена млијека, произвођачи у Црној Гори обуставиће од сутра испоруку мљекарама. Преговори са откупљивачима и ресорним министарством нису довели до резултата, а нови састанак са три министра, умјесто данас, биће одржан у сриједу.
Како је за РТХН казао Владимир Лакић, секретар Удружења сточара Црне Горе, осим обуставе испоруке, сутра ће испред Министарства пољопривреде приредити и перформанс којим желе да упозоре Владу и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да морају хитно да реагују.

-Ми смо позвали све произвођаче који су незадовољни откупном цијеном да обуставе испоруку млијека на територији Црне Горе. Они не треба да подлијежу притиску ниједног откупљивача да више од њих неће откупљивати млијеко, јер ту смо ми да их сачувамо. Осим обуставе испоруке, имаћемо испред Министарства пољопривреде један перформанс којим желимо да упозоримо и Владу и Министарство да морају брзо да реагују. Ту ће бити највећи црногорски произвођачи млијека, а обустава ће трајати све док се не нађе рјешење за ове проблеме. Дуго трпимо и једноставно више нисмо у стању. Држава се оглушила о нас и морамо нешто предузети – или да стоку дамо у кланице или да реагујемо на овај начин. Ако и то не да резултате значи да смо препуштени сами себи и сваки фармер, сваки човјек који производи млијеко, мораће онда сам да одлучи шта му је радити, казао је Лакић.

Из Удружења су предложили сет мјера за спас сектора млијечног говедарства, јер према тренутној производној калкулацији нико данас у Црној Гори не може произвести “позитивни литар”.

-Предложили смо да и Министарство изнесе своје планове шта може урадити и они су потпуно сагласни са ставовима да смо угрожени. Једна од мјера је била укидање ПДВ-а на концентровану сточну храну, друга је била укидање ПДВ-а на пастеризовани млијеко, трећа је била да се маркети одрекну дијела маржи у корист фармера а четврта да откупљивачи подигну откупну цијену млијека, међутим те мјере до сада уопште немају ефекта. Ми одавно послујемо са губитком, и не постоји шанса да се произведе позитивни литар млијека.Ми смо позвали и инжењере сточарства у Министарству пољопроивреде да извуку тренутну производну калкулацију млијека у Црној Гори, по којој ниједан човјек данас у Црној Гори не може произвести овај позитивни литар. То је неких 58,5 центи а ми млијеко предајемо регистрованим мљекарама и сирарама за 40 центи. Просјечна откупна цијена на нивоу Црне Горе је 36 центи, велика је разлика до 58, а ми такве губитке трпимо сваки дан, и постало је неиздрживо.

Лакић објашњава да немају ништа против владе, државе и министарстава, већ желе да знају да ли у Црној Гори треба сектор млијечног говедарства.

-Морамо им скренути пажњу и на неки начин их натјерати да реагују, као што у свакој иоле озбиљној земљи државе и владе реагују по овом питању. Овдје видимо да нема реакције. Док сва црногорска пољопривреда “гори”, министар се налази у сенегалу са својим сарадницима гдје пласира мјере утицаја воде на животну средину. Друга двојица министара су ових дана били политички ангажовани у Беранама и немају слуха да приме представнике фармера да ријеше овај проблем. Дакле, једноставно немамо реакције, потпуно смо препуштени сами себи, и ми смо само поставили једно врло конкретно питање – да ли држава жели да има уопште овај сектор у Црној Гори? Уколико не жели, само нека нам каже – ми не желимо, не можемо да одржимо тај сектор у животу и онда да се ми по томе одређујемо, да не би било да ми сами доносимо одлуке и да нисмо консултовали никога. Зато желимо да црногорска јавност зна шта ће куповати за пола године, уколико се угаси овај сектор.

Из Удружења сточара Црне Горе упозоравају да неће дозволити улазак млијека из Србије по много већим цијенама него у Црној Гори.

-Немам тачан податак колико је регистровано мљекара и сирара у Црној гори, мислим да их је око 20, а има ту и ситних прерађивача којима се даје мала количина да прераде. Имамо у Црној Гори три велике мљекаре : “Лазине”, “Срна” и “Ника” које су главни покретачи, односно замајац црногорског мљекарског сектора. Ми нећемо дозволити ни да уђе млијеко из Србије по много већим цијенама него што се откупљује у Црној Гори, и то јавност мора. Дакле ако су спремни да плате 46, 48 или 50 центи за то млијеко, а да црногорско плаћају 30, 32 или 40 центи то је велика разлика за нас. У овом послу један цент је велики; на количину млијека од 10, 15 или 20 хиљада литара на мјесечном нивоу, то је озбиљан новац.

Према последњем извјештају из марта увезено је укупно 158 хиљада литара млијека у Црну Гору из Србије. Од тога је само мљекара “Лазине” увезла 98 хиљада литара, дакле отприлике 3,5 тоне по дану. То млијеко су платили у Србији по 44 цента, плус све дажбине, превоз, контроле на границама, контроле у Црној Гори, тако да то млијеко овдје не може бити испод 48 до 50 центи, објаснио је Лакић.
Он истиче да је нови проблем најављено повећање према откупљивачима од два цента, од којег планирају да већину износа задрже за себе.

-Они су били толико тврдога става да нам се не подигне ниједан цент, а најавили су као да ће подићи према откупљивачима два цента, али за себе задржати три, четири или пет пута више, што је за нас неприхватљиво. За нас је била прихватљива понуда да од тога повећања које ће ићи према маркетима, фармерима односно произвођачима дају 70 %, а за њих задрже 30 %. Мислим да је то реална понуда, јер ми смо у овом дијелу угрожени, док је њихово објашњење да нису подизали плате радницима десет година, па би сад преко овога дјела да то ураде.

Колико је алармантна ситуација са откупом млијека у Црној Гори говори податак да је дошло до пада дневног откупа са неких 20 хиљада литара прошле, на 13 и по хиљада ове године .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here