Програм скрининга дебелог цријева и грлића материце поново у Дому здравља

Дом здравља Херцег Нови

Након паузе због панедемије, грађани у Дому здравља Херцег Нови, поново имају могућност скрининга дебелог цријева и грлића материце, као превенцију коју држава иницира међу здравом популацијом.

Према ријечима директора, др Горана Комара, у посљедње вријеме примјетан је пораст обољелих од карцинома дебeлог цријева.

Директор Дома здравља, др Горан Комар

– Скопчано са тим морам да кажем да смо задовољни резултатима из периода када смо обављали скрининг колоректалног карцинома, имали смо одређени број погодака, да се тако изразим. Међу њима су и пацијенти којима је обољење детектовано у раном стадијуму, па се могло помоћи и проблем ријешити хируршком интервенцијом – прича он.

Комар објашњава да изабрани тимови позивају пацијенте, а медицински техничари заказују прегледе.

– На пацијентима је да одлуче да ли ће се одазвати. На жалост, одређен број грађана одбија да обави овај тест. Када утврдимо позитиван резултат, имамо разлога да упутимо на колоноскопију и то чинимо. Надамо се да ће одзив бити добар – казао је др Комар.

Карцином грлића материце друго је најчешће оболијевање код жена, након карцинома дојке, а за његову превентиву изузетно је важан преглед, односно рано откривање.

Изабрани гинеколог у Дому здравља и координатор скрининга и ХПВ вакцинације, др Аленка Срдановић

Изабрани гинеколог у Дому здравља и координатор скрининга и ХПВ вакцинације, др Аленка Срдановић подјсећа да је скрининг програм на ХП вирусу у Херцег Новом започет 2018. године, али је прекинут због пандемије. Програм је обухватао старосну групу од 30. до 42. године.

– Од 7. новембра, званично, у Црној Гори поново је започето ХПВ тестирање. Тестирамо жене од 30. до 50. године. То је једна велика популација. А значај скрининга је јер спашава главу – истиче она.

Др Срдановић објашњава које се жене подвргавају скринингу грлића материце.

– Тестирају се жене које немају тегобе и симптоме, које редовно иду код гинеколога. Папа тест може бити добар, а да жена има вирус и да нема никакав симптом. Поента скрининга је превенција болести, прије него што почну симптоми – казала је она.

Тест је бесплатан и безболан, обавља се узимањем бриса из грлића материце на гинеколошком прегледу. Важно је да пацијенткиња три дана прије теста не ставља вагиналете, јер оне могу утицати на резултат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here