ПРОГРАМ РАЗВОЈА ЗДРАВСТВЕНОГ ТУРИЗМА ЦРНЕ ГОРЕ 2021-2023.

У Црној Гори постоји оквир за синергију између туризма, здравља и других сектора, како би држава била препозната као здравствено туристичка дестинација, са потенцијалом за подршку физичком и менталном здрављу.

Израда Програма развоја здравственог туризма Црне Горе 2021-2023. године с акционим планом, која ће дефинисати даље правце развоја овог вида туризма и допринијети унапређењу ове врсте понуде, једна је од кључних активности Министарства економског развоја, саопштено је из овог Владиног ресора.

Циљ Програма развоја здравственог туризма Црне Горе је усаглашавање и успостављање дјеловања његових главних развојних субјеката у јавном, приватном и цивилном сектору.

– Програмом ће се на основу анализе стања дефинисати кључне мјере и циљеви за интензивнији развој здравственог туризма, активности и индикатори успјеха, начин праћења спровођења стратешког документа, начин извјештавања и евалуације и друга питања од значаја за реализацију стратешких циљева у области здравственог  туризма – наведено је у саопштењу.

Ријеч је о документу који представља заједничку међуресорну платформу за системско подизање конкурентности здравствено-туристичке понуде Црне Горе. Документом се посебно указује на потребу прилагођавања постојећег законодавног оквира и на потребу додатног образовања пружаоца здравствено-туристичких услуга, акредитације и сертификације установа итд.

 Здравствени туризам сваке године све више расте и уједно је једина индустрија туризма која у годинама рецесије није забиљежила негативне трендове, чак напротив биљежи пораст од 11%. Туризам и здравље представљају основне стубове посвећености одрживом развоју, а сарадња између сектора туризма и здравства у Црној Гори омогућава постизање синергијског ефекта у циљу унапређења здравственог туризма и цјелогодишње туристичке сезоне.

Географском позицијом, обиљем природног богатства, богатом културном баштином и разноврсном понудом у сегменту рехабилитације, превенције, стоматологије и естетске хирургије Црна Гора посједује све услове да постане препознатљива дестинација здравственог туризма.

Успјешна имплементација овог Програма захтијеваће партнерство и заједничку спремност свих учесника у стварању туристичког производа, било да они долазе из јавног или приватног сектора, било да су појединци или предузећа.

Јавна расправа о тексту нацрта Програма завршена је 30, маја, а 26. маја одржана је јавна трибина у Подгорици, на којој је одржана презентација Програма са акцентом на циљеве документа и акциони план. Ово је уједно била и последња јавна расправа, од укупно три, које су претходно одржане у Колашину 14. и Игалу 19. маја. Нацрт Програма постављен је на интернет страници Министарства економског развоја.

1 COMMENT

  1. O cemu vi pricate? Prva faza instituta S.Milosevic zatvorena zahvaljujuci nesposobnim ljudima koji vode institut vec 30 godina i nesmjenjivi su a ono sto je najgore apsolutno nista ni ne znaju da urade a vi pricate o zdracstvenom turizmu.Neznam dal je cijelu tekst za smijati se ili plakati no na kraju ovdje uzgleda nikad srece nece biti pa onda pisite i zabavljajte se.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here