Приватни издаваоци неће мијењати цијене смјештаја у сезони

Фото: архива РТХН

Турисите који изаберу да одмор проведу на црногорском приморју током овог љета неће изненадити цијене смјештаја у домаћинстива.
Упркос инфлацији и таласу поскупљења издаваоци приватног смјештаја одлучили су да цијене издавања не мијењају, па су тако остале на нивоу 2019.године.

Предсједница Удружења издаваоца приватног смјештаја у Црној Гори Бранка Џогановић је, гостујући у емисији “У четиpи ока” потврдила да у комуникацији са члановима није било најаве повећања цијена.

-Оне ће остати отприлике по тим цјеновницима које смо ми доставили Туристичким организацијама и агенцијама са којима смо негдје на почетку године започели сарадњу. Ми причамо о том повећању цијена на дестинацији, али када је ријеч о емитивним тржиштима са којих нама долазе гости, код њих су цијене исте као код нас ако не и више, тај раст који спомињемо није осјетан и видљив када они дођу код нас. Ја сам сад у релативно кратком времену била до Хрватске, Србије, Албаније и Босне и Херцеговине и тамо су цијене исте као и код нас. Чини ми се да су у маркетима чак и веће, а у ресторанима су дефинитивно веће цијене, тако да ја нисам сагласна са том причом.

Џогановић каже да велика потражња за дугорочним закупима приватног смјештаја није утицала на квалитет понуде за ову туристичку сезону.

-То не може у значајнијој мјери да утиче, просто због количине понуде коју имамо. Није баш толико много станова закупљено да ће нам фалити смјештаја за туристе, то не може да се деси. Сматрам да је то просто фер, зато што су издаваоци који нису у могућности да организују то туристичко изнајмљивање нашли начин како да упосле капацитете и остваре приход. Ја мислим да је то у реду, јер боље је што су одрадили тако, него да раде на неадекватан начин.

Рачунало се да ће Агенције бити носиоци цијелокупне понуде, међутим до тога није још увијек није дошло.

-Та сарадња није на жељеном нивоу, и мислим да то није у мјери ни у количини у којој би требало да буде. Ја сам негдје рачунала да ће агенције бити носиоци овог неког таласа промјена и интеграције на локалном нивоу и мислила сам да ће, што се тиче понуде и садржаја,оне бити те које ће да воде тај цијели процес. Међутим, они су негдје затајили, превише су тихи и пасивни, ако мене питаре, зато што мислим да они у суштини најбоље знају шта се тражи и очекивала да ће да нас упуте шта је то на чему бисмо ми требали да порадимо и како што боље да постигнемо тај степен услуге који ће одговарати неком госту неке агенције са којом они сарађују. Међутим, то се још увијек није десило и не вјерујем да ће нешто битније да се промијени током сезоне, али ми смо отворени за сарадњу и вјерујемо да ће можда од јесени нешто да се деси, поручује Џогановић .

Предсједница Удружења издаваоца приватног смјештаја у Црној Гори истиче да се више мора радити на организованој продаји капицета приватног смјештаја, јер је то једини начин да се постигне да сезона почиње раније и да траје дуже.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here