Дјелови морског добра неће се више издавати у бесцјење

На јуче одржаној 8. сједници Владе Црне Горе усвојене су Измјене и допуне Цјеновника почетних накнада за закуп и коришћење морског добра. Став Јавног предузећa за управљање морским добром Црне Горе је да се ресурси који припадају морском добру неће давати испод реалних вриједности закупа, каква је пракса била у претходном периоду.

-Јавно предузеће је водећи рачуна о локацијама у зони морског добра, констатовало да је важећи Цјеновник из 2019.године у погледу зона појединих локација, у претходном периоду био прилaгођен жељама и захтјевима појединаца. Дјелови морске обале које су локално становништво и туристи по њиховој посјећености, опремљености и екслузивности препознали као атрактивне дестинације, биле су у висини годишње накнаде испод сваке реалне цијене. Из тог разлога, било је неопходно да се предметне локације зонирају на други начин у односу на важећи Цјеновник из 2019. године, истичу из овог предузећа.

Напомињy да је Јавно предузеће ”Морско добро“ започело у 2021.години и наставило у текућој години измјене и допуне Цјеновника, како би по реалним цијенама приступили објављивању тендера у будућем периоду за све локације за уступање на коришћење морског добра.

-Нова цјеновна политика ће допринијети увећању прихода Јавног предузећа у наредном периоду, који ће бити усмјерен на улагање у обалну инфрcатуктуру, а самим тим и употпунити туристичку понуду Црне Горе као атрактивне дестинације.

Важно је напоменути да се усвојене Измјене и допуна цјеновника почетних накнада не односе на закупце који извршавају обавезе у складу са закљученим Уговорима о коришћењу до 31.12.2023. године, саопштено је из Јавног предузећа за управљање морским добром.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here