ПРИПРЕМНИ РАДОВИ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ЗАДУЖБИНЕ МУСИЋ

Након четири деценије пропадања, задужбинска зграда Николе Мусића Пођанина, која се налази у херцегновском старом граду, коначно ће бити реконструисана и приведена намјени.  Грађевина коју је Никола Мусић Пођанин тестаментом из 1835. године оставио Манастиру Савина страдала је у земљотресу 1979. године и од тада није било озбиљних улагања.

Митрополија црногорско-приморска, односно Манастир Савина, потписали су са инвеститором Предрагом Драгојловићем из Београда Уговор о закупу задужбине на 30 година. Тренутно се на објекту  изводе припремни радови уочи конзерваторског истраживања, казао је правни заступник Манастира Савина Зоран Лазаревић:

– То је почетак и ријеч је о озбиљним радовима на објекту од великог значаја. Потребно је у потпуности да се утврди и чињенично стање у конзерваторском смислу. То представља и претпоставку за реализацију комплетног пројекта реконструкције задужбине Мусић. Ја као заступник манастира Савина и као грађанин изражавам задовољство што је инвеститор започео радове јер деценијама смо жељели и тражили некога ко би могао дојучерашњу рушевину да поново стави у функцију.

Уговором су, казао је Лазаревић,  заштићени интереси цркве, али је превасходни циљ био да се реконструише и спаси од даљег пропадања руинирана зграда у центру Старог града. У плану инвеститора је да у задужбинском објекту отвори хотел.

– Предузеће Драгојловића се бави хотелијерским услугама тако да ће и овај објекат када буде реконструисан и завршен бити предвиђен за ту врсту дјелатности. Очекујемо да ће овај објекат подићи туристичку понуду града  и бити један од брендова.  

Уз обавезну инвестицију у реконструкцију објекта, која се процјењује на неколико стотина хиљада еура, инвеститор ће плаћати закупнину која ће по вољи оставиоца бити намијењена школовању монаха. Након 30 година задужбинска зграда биће враћена у посјед манастира Савина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here