Прикупљено 17 000 потписа за спас Института Игало, у уторак конференција у Подгорици

Потписивање петиције за спас Института Игало у Херцег Новом, није спријечила ни киша – штанд је постављен испред Прве фазе, а кампања Уније слободних синдиката Црне Горе, Синдикалне организације Института “Др Симо Милошевић” и Општине Херцег Нови је резултирала буђењем свијести грађана Црне Горе да не смију дозволити да остану без ове јединствене здравствено-рехабилитационе установе.

Херцег Нови је 16. град у коме је, од 3. августа  организовано потписивање петиције, а до сада је прикупљено око 17 000 потписа, казала је за РТХН предсједница Синдикалне организације Институита, др Марија Обрадовић.

-Веома смо задовољни кампањом. Поред тог броја потписа, оно што је јако важно је подршка коју су добили од грађана Црне Горе у свим градовима. Теренске посјете градовима Црне Горе у оквиру кампање за спас Института Игало завршава по кишном дану у Херцег Новом. Некако се „перу“ проблеми, па се надамо да ће тако бити и  са овим проблемима у Институту Игало. Успјелио смо да анимирамо људе, указали смо им на проблеме које Институт Игало има, указали им на важност  Института Игало за грађане Црне Горе и мислим да су људи јако лијепо одреаговали на ову кампању, поручила је Обрадовић.

За 26. септембар је у Подгорици заказана тематска конференција „Дијалогом за спас Института“ на којој ће учествовати и представници Општине Херцег Нови и Владе Црне Горе.

-Статус Института се може ријешити само дијалогом, разговором и размјеном идеја како да се овај велики проблем у Институту ријеши и у складу са тим ћемо имати један наставак ове кампање, а то је конференција „Дијалогом за спас Института Игало“. Поред представника Уније слободних синдиката Црне Горе и Синдикалне организације Института Игало учествоваће, како представници локалне самоуправе, тако и представници надлежних министарстава и Владе Црне Горе. Можда ће то бити само један у низу састанака,  и ми се надамо да ћемо на крају наћи нека конструктивна рјешења за нагомилане проблеме.

Др Обрадовић упозорава да више нема времена за одлагање коначног и одрживог рјешења.

-Мора да се ријеши зато што више времена нема. Завршили смо љетну сезону радећи у максималном могућем обиму, а то је опет било за неких  35 до 40 посто мање него прошле године тако да, ако се овакав контунуитет небриге или просто нерјешавања ситуације у Институту настави,  бојим се да је упитно шта ће бити са следећом годином.

Потписивању петиције у Херцег Новом присуствује и генерални секретар Уније слободних синдиката Црне Горе, Срђа Кековић, који је раније за РТХН казао да су позив за учешће у конференцији упутили предсједнику Владе, министрима здравља и финансија, извршном директору, предсједнику Одбора директора и представницима мањинских акционара у Одбору Института Игало, као и представницима политичких партија које чине нови сазив Скупштине Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here