Пријем за пријатеље Херцег Новог – одушевљени Празником мимозе

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић са сарадницима, представницима Херцег феста, Туристичке организације и других новских установа приредио је пријем за представнике карневалских група из ЦГ и региона, Федерације европских карневалских градова, званице побратимских и градова пријатеља, који су дошли на завршницу 55. Празника мимозе „За све гуште“. На церемонији уприличеној у дворишту Куће Ива Андрића, размијењени су поклони. Пријем претходи свечаној поворци са око 600 учесника VII Међународног карневала, који ће од 18 часова кренути за Трга Николе Ђурковића ка Игалу.

Потпредсједник Федерације Европских карневалских градова Иван Пеулић пожелио је учесницима добар провод и захвалио што су подржали карневал у Херцег Новог. Поздравио је представнике карневалских група и високе званице. Представио је предсједника Федерације европских карневалских градова Ларс Алгела (Lars Algell), потпредсједнике Интернационалног борда FECC-a, чланове борда ове организације Александра Васовића, Александра Цицимова и друге представнике.

Пеулић каже да су они дијелом заслужни што данас имамо карневал, што је од велике важности за град, с обзиром да је Херцег Нови члан Федерације европских карневалских градова.

Заслуга је свих вас из Федерације и пријатеља које сам упознао уназад пар година, када смо поново постали пуноправни члан ФЕКК-а. Ове године дошле су 23 карневалске групе из Бугарске, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, што је нешто више него прошле године. То је и циљ и план херцегновског карневала да расте сваке године.Свака карневалска група довела је представнике Федерације из својих држава и сви они су амбасадори своје земље, културе, стваралаштва, навео је Пеулић.

Предсједник ФЕКК-а Ларс Алгел (Шведска) подијелио je утисак да му је изузетна част и велико задовољство што присуствује великом карневалском догађају у Херцег Новом, у завршници Празника мимозе.

-Задовољство је драги пријатељи, бити на овом историјском мјесту, у Кући нобеловца Ива Андрића. Видио сам слику Ива Андрића као и шведског краља. Задовољство је увиjeк доћи у Херцег Нови, ја сам овдје већ био 2019. године, за који ме вежу јако лијепе успомене. Такође, сам импресиониран организацијом самог празника и оно што ме посебно фасцинира како сте успјели да призовете лијепо вријеме. Јако је лијепо видјети толико представника градова, које су чланице Федерације европских карневалских градова, што значи да је Херцег Нови јако битно мјесто у које сви радо долазе. Како се сјећам, ви сте чланови и прије него што смо сами основани, тако да сте битан члан, задовољство нам је и лијепо са вама, поручио је Ларс, и три пута поновио њихов традиционални поздрав, јасу. Као успомену предао је Плакету за сјећање на међународни фестивал у Херцег Новом.

Уручивањем Плакете и медаље Ларс се у име Федерације европских градова захвалио граду и градоначелнику.

Поклонио је Плакету на којој пише њихов традиционални слоган Мемориам виват (Memoriam vivat), што значи: Успомена живи!

Потом је предсједнику Општине додијелио и Меморијалну медаљу Федерације.

Предсједник Општине Стеван Катић је зажелио добродошлицу гостима, представницима Федерације европских карневалских градова и пријатељима Херцег Новог:

-Желим Вам срдачну добродошлицу у Херцег Нови, који је домаћин 55. Празника мимозе и Седмог Међународном карневала. Сада је већ свима познато да мимоза позива и окупља пријатеље у нашем граду, зато имам велико задовољство да поздравим делегације градова и општина: Ријека, Ново Место, Валпово, Неум, Бања Лука, Добој, Једрене, Пећинци, Лесковац, Осечина. Поздрављам предсједника Федерације Европских карневалских градова, господина Ларса Ангела, као и делегације ове Федерације из 14 градова, из којих долазе и карневалске групе: Ријека, Раковица, Шабац, Лесковац, Бела Црква, Бања Ковиљача, Врњачка Бања, Струмица, Тиват, Котор, Будва, Тузи и домаћини из Херцег Новог. Драго ми је што ове године на карневалу учествују 23 карневалске групе, са око 600 учесника. Из године у годину имамо их све више. Празник слави живот, све је више на љествици и постао је бренд који призива да ове дане проведете у Херцег Новом, уз море и уз гуште. Славимо мимозу, живот и свако добро у људима, а то је немогуће без пријатеља, зато вам желим добру забаву и сјећања, која ће вас опет вратити у наш град, поручио је Катић.

На свечаности је услиједила размјена поклона домаћина и гостију.

 Свечаности је присуствовао велик број званица, маски, представници општина из Црне ГореХерцег Новог, региона, новских установа, институција, грађани.

Велика свечана поворка мажоретки, тромбоњера, Градске музике, са делегацијом Федерације европских карневалских градова, око 600 учесника  у 18 часова кренуће са Трга Николе Ђурковића ка Игалу. Уз добру енергију у празничном духу дружење ће наставити новским улицама. У ритму VII Mеђународног карневала у Херцег Новом, присуствоваће суђењу Крневолу, концерту Прљавог казалишта.

У Игалу ће наступити све карневалске групе са својим аутентично осмишљеним кореографијама, маскама, живописним костимима.

Након свечане поворке и наступа група, услиједиће традиционална пресуда карневалу за све лоше ствари протекле године у 20:30 на Бијелом мулу у Игалу. Церемонија затварања 55. Празника мимозе биће завшена спектакуларним концертом хрватске групе Прљаво казалиште на платоу испред хотела Игало.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here