Фото прича: У међународној карневалској поворци 23 намашкаране групе са преко 600 учесника

Након двије седмице, великог броја културних, гастро, забавних и спортских програма, завјеса на 55. издање Празника мимозе биће спуштена вечерас, мада ће неке од манифестација бити одржане и у наредним данима.

Према традицији последње вечери фестивала карневалска поворка је од Трга испод Сат куле прошла Његошевом улицом ка Игалу, гдје ће бити одржан наступ свих карневалских група, а затим и суђење овогодишњем крневолу, кривцу за све недаће кроз које су Новљани прошли током претходне године –  Андросеру Николаидесратису.

У 7. Међународној карневалској поворци учествују чак 23 намашкаране групе, које су дошле из Бугарске, Хрватске, Србије, БиХ, Македоније и Црне Горе.

Новљанима и гостима представиће се: Весели олдтајмери (Ријека), Сити и Пијани (Ријека), Вјештице (Бања Лука), Марширајући краљеви (Бања Ковиљача), Зачарана шума (Лесковац), Анубис (Шабац), Барби (Тузи), Чаробњак из Оза (Македонија), Ватрени дуо (индивидуални наступ, Црна Гора), Сурвакари (Перник, Буграска), Побуна у царство жабе (Македонија), Тарантела (Бела Црква), Пинк пантери (Раковица), Врњачки плесачи (Врњачка Бања), Диано (Херцег Нови), Ватра (Будва), Харлекини (Будва), Штрумфови (Тиват),  Космополитанке (Котор), Руже (Котор), Мантоцк Самба (Куба) и домаћини Машкаре.

Након окупљања код Сат куле, повoрка је кренула ка Игалу. Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић са пријатељима из Федерације дочекао је поворку код Куће нобеловца Ива Андрића.

– Велики је број група учествовати на 7. Међународном карневалу, дошао је и предсједник Федерације европских карневалских градова Ларс Алгел, бројни градови пријатељи, никада није било бројније. Празник је протекао на високом нивоу, све који су дошли у Херцег Нови носе прелијепе утиске. Овогодишње издање Празника мимозе сигурно је један од најбољих у последњих 30-ак година, судећи по коментарима и званичника и посјетилаца који су имали прилику да посјете наш град током трајања празника. О Херцег Новом и Празнику мимозе се прича, то је оно што је важно, а у наставку вечери очекујемо спектакл, истакао је Катић.

Код зграде Новљака кратким перформансом представила се свака од карнелавских група, а након тога весела поворка кренула је ка Игалу, гдје је на оптуженичкој клупи суђење чека крнево.

Након представљања свих карневалских група, суђења и спаљивања крневола, на платоу испред некадашњег хотела Игало услиједиће концерт легендарног бенда Прљаво казалиште.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here