Приход од боравишне таксе у Црној Гори преко 1,4 милиона

Према прелиминарним подацима локалних туристичких организација, овогодишња љетња туристичка сезона је боља од претходне, саопштили су из Националне туристичке организације Црне Горе.

У Црној Гори борави око 179 хиљада туриста, што је око 9% више у односу на претходну годину и остварење од 90% у поређењу са 2019. годином. Према истим подацима у црногорским хотелима одмара око 44 хиљаде туриста, што је за 6% више у односу на исти период претходне године и чак 18% више у односу на 2019. годину,” саoпштила је представница НТОЦГ, Милена Вујовић.

Имајући у виду да су ово прелиминарни подаци, НТОЦГ се ослања и на податке других институција, који такође свједоче о успјешности ове туристичке сезоне.

-Један од најмјеродавнијих показатеља реализације туристичке сезоне је приход од боравишне таксе. Од почетка године закључно са 17. августом приход износи 1.440.000 еура, што је 35% више у односу на исти период претходне године. Такође, Аеродроми Црне Горе су од 1. јануара до 31. јула опслужили 1.353.618 путника, што је на 95% резултата из упоредног периода 2019. године,” истакла је Вујовић.

Када је ријеч о структури гостију, током првих шест мјесеци забиљежен је највећи број туриста са тржишта Русије, Србије, Њемачке, БИХ, Француске, Турске и Велике Британије. Такође, биљежи се значајан раст броја гостију и са нових емитивних тржишта.

“-од тржишта Скандинавије биљежимо највећи раст броја туриста у односу на претходну годину. Тако са тржишта Данске биљежимо 6% више туриста, готово 5% више туриста из Финске, три пута више из Шведске, 2,4 пута више из Норвешке. Осим тога, захваљујући авио линији Аир Балтиц-а на реалацији Рига – Тиват, биљежимо значајан раст броја туриста из балтичких земаља. Забиљежен је раст од 67% у доласцима туриста из Естоније, раст од 60% у доласцима туриста из Летоније, док је забољежено 2,4 пута више туриста из Литваније,” казала је Вујовић за Медиабиро.

Како би се овакви позитивни резултати наставили и у наредном периоду, те како би Црна Гора наставила да биљежи сјајну посјећеност и ван туистичке сезоне, НТОЦГ вриједно ради на промицији дестинације код шире публике. Фокус ће бити стављен на дигиталној присутности и циљаним маркетиншким кампањама усмјереним ка важним тржиштима.

-У плану су студијске посјете аустријских, швајцарских, белгијских, њемачких медија и туроператера, учешће на Свјетској туристичкој берзи у Лондону, сајму у Паризу, а након тога већ крећемо са припремама за сајмове у 2024. години,” најавила је Вујовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here