Преминуо Петар Поробић – огроман губитак за спорт

Из Истанбула је стигла тужна вијест. Изненада, у 67. години преминуо је Петар Поробић (1957.-2023.). Напустио нас је неко ко је задужио херцегновски, бокељски, црногорски, југословенски и свјетски ватерполо, као човјек, свјетски тренер, интелектуалац каквих смо мало имали.

Отишао је тихо, као што је ненаметљиво и живио, али са пуно достојанства, скроман, стамен и поносан. Био је и остао привржен ватерполу и свом Херцег Новом и Котору.

Каријеру је почео у тадашњем „Котору“, данас „Приморцу“, да би затим  почео успјешну тренерску каријеру. После кратког рада у „Котору“  одлази у Бечеј гдје је радио са мушком и женском екипом тадашњег клуба који је стварао услове свјетског имена. Од 1997. године долази у „Јадран“ гдје клубу са Шквера, са младом генерацијом коју су предводили Владимир Гојковић, Борис Злоковић, Милош Шћепановић, Предраг Јокић и  други, враћао титулу првака и освоја КУП. Врхунац ове генерације је финале Лиге шампиона у Будимпешти са „Хoнведом“ када се  „Јадран“ морао задовољити другим мјестом.

У једном дијелу каријере Петар Поробић је водио московски „Штурм“, а 2017.  године био је кандидат и за селектора репрезентације Русије.

Са клупском харизмом, Петар Поробић је градио и репрезентативну каријеру. Заједно са Ненадом Манојловићем, који је такође рано отишао са животне сцене, био је прави насљедник Влаха Бата Орлића и Николе Стаменића.

Од Олимпијаде у Сиднеју (2000. године) преко Европског првенства у Крању  (2003.)  стигао је велики успјех и сребрна медаља на Олимпијским играма 2004. године у Атини, гдје је био први помоћник Ненаду Манојловићу.

Са селекцијом Србије и Црне Горе као селектор освојио је злато на Свјетском првенству у Монтреалу 2005. године, Свјетски куп 2006. године, да би са Црном Гором освојио златну медаљу на шампионату Европе у Малаги 2008. године, Светску лигу 2009. године у Подгорици и сребрну медаљу 2010. године на Свjетској лиги у Нишу.

Његов рад, како у клубу тако и у репрезентацијама СРЈ, СЦГ и Црне Горе, био је цијењен у свијету. Био је селектор Кине у два мандата. Водио је женску репрезентацију Кине на Олимпијским играма 2001. у Токију. Прошле године водио је репрезентацију Њемачке.

Од 2012. до 2014. Петар Поробић био је предсједник Стручног савјета ВС Црне Горе. Од новембра, по завршетку обавеза у Пекингу, требало је да постане први тренер ВК „Приморац“.

Петар Поробић био је потпресједник Удружења Свјетских тренера. Као млад правник у Котору био је пресједник Комитета, а 2017. године на локалним изборима у Херцег Новом био је кандидат за предсједника општине.

Хвала Петре, за остварене резултате и сарадњу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here