Добри резултати Граничне полиције у сузбијању прекограничног криминала

Гранични прелаз Дебели бријег

Приоритет рада Граничне полиције је спријечавање свих облика прекограничног криминала, а у посљедњем периоду најизраженије је кријумчарење људи.

На повећање кријумчарења људи преко граничних прелаза у Црној Гори, посебно ка Европској Унији, значајано утиче и миграциона криза, која није заобишла ни нашу државу, потврдио је за РТХН командир Граничне полиције Херцег Нови Драган Контић:

Драган Контић, командир Граничне полиције Херцег Нови

– Тај дио је од изузетног значаја. Оно што су приоритети рада не само Граничне полиције, него и комплетне полицијске службе, јесте сузбијање прекорганичног криминала, свих облика, почев од шверца цигарета, наркотика. Оно што је доста изражено у задњем периоду је кријумчарење људи. Свједоци смо  у задњем периоду да у региону имамо изражену ту миграциону кризу и пуно неких лица из земаља, гдје су социјални статуси лоши или су угрожени по другом основу или из неких ратних и других опција покушавају да преко балканских територија пређу у земље Европске Уније, навео је Контић.

Он упозорава да се у сегменту прекограничног криминала, велики дио  односи  на кријумчарење људи:

– Ми смо у претходном периоду као гранична служба и самостално преузели, да се бавимо истрагама свих видова граничног криминала. У претходном периоду смо кроз контролне механизме на граничним прелазима откривали те случајеве и уступали организационим јединицама у унутрашњости, које су даље ишле у процедуре и подношење одговарајућих пријава према тужилаштву. Сад смо истрагу прекограничног криминала почели да радимо у Граничној полицији и можемо рећи да је то доста коректно за сам почетак тих активности, објашњава Контић.

У периоду од када су преузели истраге у случајевима прекограничног криминала, постигнути су и значајни резултати тих активности:

– Доминантни су резултати тих откривања управо, што се тиче кријумчарења људи. По кривичном законику, то је дефинисано као кривично дјело недозвољени прелазак и кријумчарење када нека лица уз новчану надокнаду покушавају да прокријумчаре друга лица преко наше територије. У овом периоду само током септембра, имали смо четири таква случаја, што смо процесуирали према надлежном тужилаштву. Ријеч је о држављанину Турске, у једном случају нашем држављанину, те држављанину Србије и једном са Косова. Кријумчарени су држављани Турске и у ова задња два случаја кријумчарено је шест држављана Узбекистана, наводи Контић.

Он оцјењује да се случајеви кријумчарења људима не прати само у пограничним областима, већ и у дубини територије наше државе:

– То су појаве које се уочавају кроз наш оперативни дио и не само на граничним прелазима, него се прати и кроз надзор државне границе на копну. Обично, сва та лица покушавају да пређу илагално ван зоне, која је предвиђена за прелазак. Онда наше патролне службе које су у граничном простору, уз електронски надзор,  ријешавају илегалне случајеве.

Добра је комуникација са колегама из Републике Хрватске. Доминантне активности ових лица, односе се према Хрватској, с обзиром да је ријеч о првој земљи Европске Уније, и то је нека тачка гдје желе да пређу, да би касније могли да наставе кретање према другим земљама и дестинацијама које су одредили. Међутим, мање је изражена илегална миграција према Босни и Херцеговини, гдје постоје појединачни случајеви, указује Контић.

Припадници Граничне полиције су у претходном периоду регистровали и осам случајева фалсификованих докумената, чији су најчешће корисници држављани земаља Евроазијског простора.

– У нашим околностима доминантно су држављани Турске и са подручја Косова, који коришћењем тих лажних докумената покушавају да се домогну земаља ЕУ, што се значајно сузбија  у оквирима надлежности Граничне полиције. Може се рећи да то радимо коректно, оцијенио је Контић.

Он подсјећа да је Хрватска у Шенген зони од ове године, што је пооштрило процедуре. Добрим комуникацијама са колегама из окружења и заједничеким активностима постижу се значајни резултати, с обзиром да гранична безбједност мора бити иста за све.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here