Премијерно приказан филм „Сви против антициганизма“

Поводом обиљежавања 16. маја – Међународног дана отпора Рома у Великој сали Црногорског народног позоришта премијерно је приказан документарни филм „Сви против антициганизма“.

Цјелокупни догађај организовала је НВО Ромска организација младих „Корачајте с нама – Phiren amenca“, а уз подршку Америчке амбасаде у Подгорици, саопштено је из ове невладине организације.

Документарни филм је створен под окриљем истоименог пројекта чији је циљ едукација јавности о специфичној врсти расизма – антициганизму. Филм тематизује антициганизам и спремност црногорског друштва да разгради расистички и дискриминаторни однос према ромској заједници.

Програм је водила Линда Јефкај, млада Ромкиња, а започет је интонирањем црногорске и ромске химне.

Програм је отворио Елвис Бериша, извршни директор НВО Ромска организација младих „Корачајте с нама – Phiren amenca“, а аудиторијуму се обратила и амбасадорка Сједињених америчких држава, Џуди Рајзинг Рајнке.

Премијери су присуствовали бројни званичници и представници цивилног сектора, међу којима и министар јавне управе, Мараш Дукај, министар без портфеља Адријан Вуксановић, као и амбасадори Аустрије, Карл Милер и Палестине Раби Алхантули.

Премијера је окупила и младе амбасадоре против антициганизма који су активно учествовали у реализацији пројектних активности, као и младе из ромске и египћанске заједнице.

Елвис Бериша казао је да је поносан на младе Роме и Ромкиње јер су свјесни своје историје, културе и обичаја, али и због чињенице да се 16. мај, Међународни дан отпора Рома, по први пут обиљежава у Црној Гори.

Извршни директор НВО Ромска организација младих „Корачајте с нама – Phiren amenca“, Елвис Бериша

– Према неким процјенама број ромских жртава у Другом свјетском рату превазилази 500 хиљада, али ова бројка никада неће бити коначно потврђена, јер Роми најчешће нису пописивани. Тада је овај геноцид био у сијенци. Тако је остао и данас. У нашем образовном систему ови подаци изостају, али у томе лежи и прилика за унапређење наставног садржаја – казао је Бериша.

Он је такође казао да ромска заједница и данас на својој кожи осјећа дискриминаторске односе, који су своју страховиту кулминацију доживјели у Другом свјетском рату. Чињеница да је у законски наратив тек уврштен појам антициганизма показује колико је посла тек пред нама, али је уједно и охрабрујућа.

– Постављен је одговарајући оквир, а на држави и нама као друштву је да разградимо дуго вјекова грађену маргинализацију ромске заједнице – поручио је Бериша.

Амбасадорка Сједињених америчких држава, Џуди Рајзинг Рајнке, казала је да је правилно признавање прогона Рома у прошлости кључно, не само да би се осигурала правда и достојанство за оне који су убијени, већ и да би се суочили са текућим говором мржње и понашањем против Рома.

Амбасадорка Сједињених америчких држава, Џуди Рајзинг Рајнке

– И док се сјећамо прошлости, морамо размишљати о томе шта можемо урадити у садашњости, да бисмо одговорили на потребе ромске заједнице у будућности – поручила је Рајнке.

Нагласила је да је поносна на подршку пројекту НВО РОМ „Корачајте са нама – Phiren amenca” чији је дио и документарац.

Документарни филм проблематизује историјске манифестације антициганизма са посебним фокусом на страдање Рома у Другом свјетском рату.

Документарац приказује и сегменте реализоване обуке државних службеника и средњошколаца на тему антициганизма, а са посебном пажњом илуструје посјету Меморијалним центрима Јасеновац, Уштице и Доња Градина о којима је имало прилику да учи и доживи 19 младих људи из Ромске и већинске заједнице.

1 COMMENT

  1. Evo sta se dogadja kad se postuju glupi i nedovoljno prouceni zakoni: Anticiganizma? CIGANIZMA?
    zar ne bi postujuci zakon trebalo da stoji izraz “ anti romske manjine“?
    To ti je nasa stvarnost: Romska manjina,ali kad odgovara moze i cigani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here