Возачи, опрез у зонама школа!

Центар безбједности Херцег Нови дио је кампање безбједности саобраћаја у зони школа, коју спроводе Уједињене нације. Како истичу и поред ове кампање у сарадњи са локалном самоуправом спроводе активности како би безбједност учесника у саобраћаја у зони школа била на што већем нивоу.

Саобраћајна незгода која се јутрос догодила у зони школе на пјешачком прелазу код семафора, у којој је на срећу дјевојчица лакше повријеђена, опомиње да је неопходна већа пажња као и строже контроле.

Командир Центра безбиједности Љубиша Ровчанин подсјећа да су свакодневно присутни у зонама школа.

Командир саобраћајне полиције Љубиша Ровчанин

– Наши службеници су свакодневно присутни у зонама школе и дјелују превентивно и репресивно. Дјеца су нам најбитнија и трудимо се обезбиједимо сигуран долазак и повратак из школе. Тачно је да у сваком моменту не можемо бити присутни у зонама свих школа и гледамо да поступамо по приоритетима – наводи он.

Апеловао је на возаче да поштују саобраћајне прописе и дају допринос укупној безбједности у саобраћају.

– Посебно мислим да поштују прописе који се тичу пјешака, јер су они посебна категорија учесника у саобраћају. Према пјешацима је потребан опрез и респект – истиче Ровчанин.

Центар безбједности у сарадњи са општинским Секретаријатом за културу и образовање формирао је тијело које ће се, сходно планским активностима, бавити пословима безбиједности саобраћаја у зонама школа. План се, како наводи наш саговорник, спроводи по фазама.

– Прва фаза је спроведена у првом полугодишту и на неким дјеловима пута у зонама школа замијенили смо саобраћајну сигнализацију, с обзиром на то да је закон предвидио посебу саобраћајну сигнализацију која се користи у зонама школа. Дозвољена брзина кретања, ако је школа у насељу, је до 30 km/h, а ван насеља до 50 km/h – подсјетио је Ровчанин.

Друга фаза подразумјева едукацију ученика, па чак и родитеља, о значају безбиједности саобраћаја у зони школа.

Службеници Центра безбиједности обављају и контролу превоза ученика који одлазе на екскурзију. Како је истакао Ровчанин контролишу да ли возачи посједују неопходну документацију и обављају алкотестирање.

3 COMMENTS

  1. Djevojcica nije imala slusalice u ušima. Pretrčavala je ulicu na prelazu sa ugašenim semaforima, a pošto je u pitanju dijete možda nije bola dovoljno brza da savlada taj opasan prelaz. Vozač je kočio ali je ipak udario. Podsjećam da je semafor za vozače i za pješake istovremeno isključen. Gdje to ima? Ko je onda kriv? Niti djevojcica niti vozač. Upalite semafor na raskrsnici, jer je pitanje vremena kad će neko poginuti.

    • Ako semafor ne radi, prati se druga signalizacija, sto znaci vozac je duzan zaustaviti se na pjesackom prelazu ako ima pjesaka. Ja sam vozac i par puta sam stao tu na pjesackom ali uzalud jer sa druge strane lete, da pjesak nije siguran ni da je ptica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here