Премијерно изведена монодрама “Најбољи човјек на свијету”

Комична монодрама Горана Славића „Најбољи човјек на свијету“, за коју сценарио и режију потписује Сташа Копривица, премијерно је изведена синоћ у хотелу „Лазуре“ у Херцег Новом.

У улози Новљанина Мићка, љубоморног мужа који је на мукама због популарности своје супруге на друштвеним мрежама, Славић је још једном потврдио да је мајстор комедије и импровизације. Атмосфера и реакције публике показали су да је овај комад успио у својој намјери да насмије и забави, али и да пренесе идеју и са публиком започне разговор о свима блиским темама – љубомори, повјерењу, мушкости као патологији и утицају друштвених мрежа на интиму савременог човјека.

“Најбољи човјек на свијету” је прва независна продукција невладине организације „Маска“ из Херцег Новог. Комад који је комбинација монодраме и станд уп комедије визуелно је обогаћен реалним садржајем са друштвених мрежа, а настао је на Славићеву идеју, коју су радо подржали редитељка Сташа Копривица и продуцент Данило Бабовић.

Говорећи о теми своје прве монодраме глумац Горан Славић истакао је да му је била жеља да се баве оним што је свим људима блиско: „Сви смо ми у животу у некој дози били љубоморни и мислим да тиме треба да се бавимо јер знам да су многи људи, поготово жене, страдали због те љубоморе. Било ми је битно да се бавимо том темом јер ово је као терапија – мој лик дође и има потребу да прича о том проблему, а многи који су правили злочине нису дошли до тог степена да кажу да им треба помоћ.“

Славић додаје да је једно од питања којим се бави овај комад и чињеница да  су мушке емоције и даље табу тема у нашем друштву: „Мушкарац не смије показати емоцију, не смије да плаче, мора да буде јак, да буде камен. И онда, ако се не бавимо тиме, ако сам стално камен, ако не смијем својој супрузи или било коме рећи да ми је тешко, ја остајем камен и онда се из тог проблема рађају други проблеми.“

Како је казао, рад на монодрами “Најбољи човјек на свијету” за њега је био озбиљан глумачки изазов, али и испуњење жеље да се опроба у овом облику позоришног израза: „Ова представа ће да буде још боља и квалитетнија кад ја осјетим публику, кад видим како представа дише, кад будем релаксиранији, опуштенији, али по овим реакцијама вечерас стварно је било феноменално, баш сам задовољан“.

„Морам да кажем да сам изузетно задовољна и да осјећам огромно олакшање. Имали смо ситуацију да је премијера заправо била и прво играње пред публиком, а то је страшан изазов за нешто што је примарно комедија, јер комедија која не осјети публику не зна гдје је и шта је. Лакнуло ми је зато што сам вечерас са овом публиком чула и осјетила да смо успјели да убодемо све праве мете које смо гађали“, истакла је након премијере редитељка и сценаристкиња Сташа Копривица.

Феномен љубоморе у актуелном контексту био је полазна тема за овај комад, казала је Копривица, и додала: „Некако кроз заједнички рад схватили смо да ту постоји и друга важна тема, а то је питање шта је све садржај, шта се све људима на друштвеним мрежама сервира као садржај, почев од онога што је конкретан производ, па до најинтимнијих ствари, до осјећања, до тога да ми јесмо робље и да смо сами од себе направили робље.“

Премијерно извођење показало је да је овај комад положио испит пред публиком, закључила је Копривица и најавила да ће ово бити представа која пуно путује –  у наредном периоду у плану су гостовања у црногорским градовима, а од јесени и у региону.

Прва реприза представе “Најбољи човјек на свијету” заказана је за 12. април у хотелу „Лазуре“ у Херцег Новом.

Пројекат невладине организације “Маска” подржали су Општина Херцег Нови, Туристичка организација Херцег Нови, хотел „Лазуре“, као и партнери: „Вериге 65“, „Кантина 65“, ресторан „Ноа“, „Паркинг сервис Херцег Нови“, „Водовод и канализација Херцег Нови“ и „Пропела медиа“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here