Премијера документарног филма „Палма Ностра” у суботу у хотелу Лазуре

Кратки документарни филм „Палма Ностра”, у продукцији НВО Нови вал, премијерно ће бити приказан у суботу 3. децембра, у 20 часова у Орјен сали хотела Лазуре у Херцег Новом.

Документарац је заснован на идеји пројектног тима НВО Нови Вал из Херцег Новог и представља мали омаж палмама којих више нема, уступање простора аутентичним гласовима Новљана, њиховом сјећању и сентименту.

У филму учествују: Милица Берберовић, Драгана Даца Дабовић, Славица Косић, Мираш Мартиновић, Никола Шоровић, Зоран Зоро Мартинетти, Томислава Вукићевић, Милош Вучковић, а текстом нарације и Паула Петричевић.

Камера и монтажа: Јана Радан

Документарни филм „Палма Ностра” једна је од активности истоименог пројекта невладине организације Нови Вал, који је подржан у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2). Циљ је да едукује, информише и подстакне грађане Херцег Новог да активно учествују у рјешавању проблема животне средине своје заједнице.

У склопу пројекта формирана је информативно-едукативна платформа palmanostra.me и организована пројекција три филма, која третирају однос појединца према природи. Палма Ностра подазумјева и покретање петиције за успостављање посебне буџетске линије Општине Херцег Нови за очување, заштиту, валоризацију и промоцију флоре Херцег Новог, као и потписивање меморандума о сарадњи са Општином Херцег Нови.

– Увијерени смо да ће документарац инспирисати нове вриједне грађанске иницијативе и конструктиван разговор о заштити животне средине, а посебно флоре – казали су из НВО Нови вал.

„ReLOaD2“ програм финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). У Црној Гори, програм се реализује у партнерству 15 општина, међу којима су Херцег Нови, Будва, Котор и Тиват, које чине кластер „Coastal Mates”.

Фото: НВО Нови вал

1 COMMENT

  1. U cemu je problem? Novi nije uspio da se tonama prosutog otrova otarasi palminog surlasa. Da i ne pricamo o tome da je taj otrov otisao i u zemlju i u more. Ima drugih vrsta palmi koje ne prijaju palminom surlasu, treba njih saditi. Nije vrijeme za naricanje vec za sadjenje novih palmi i to sto razlicitijih vrsta!
    Setaliste Pet Danica bi mogla da postane botanicka basta za raznovrsne palme koje mogu da uspijevaju u nasem podneblju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here