Преко 20 пријављених на конкурсу “Боје и мириси новских ђардина”

Желећи да допринeсу подизању свијести грађана о значају очувања и уређења животне средине, Туристичка организација Херцег Нови поново је покренула традиционалну еколошку акцију “Боје и мириси новских ђардина”, са циљем да мотивишу све који уљепшавајући свој животни простор, уљепшавају и простор цијелог града.

Акцијом желе да подсаткну хортикултурно уређење балкона, ђардина и других зелених површина, како би се стварањем љепшег и квалитетнијег животног простора, подигао и квалитет туристичке понуде града. Ове године се пријавило преко 20 учесника, чије балконе, терасе и баште од данас обилази трочлана комисија.

Није било заинтересованих за нову категорију – зелено уређење око хотела са три и четири звјездице, а како за РТХН истиче предсједница комисије, инжењер пејзажне архитектуре, Милица Берберовић, њихов задатак није нимало лак.

-Морам да признам да је ово врло тешка улога. Сваки пут се одушевим неким баштама и тешко је упоредити неке ствари, али се откад је обновљена акција, трудимо да заиста издвојимо најбоље. Ово је трећи пут и ове године смо жељели да уврстимо и хотеле ниже категорије, међутим нико се није јавио, али имамо већи број приватних башти и тераса које учествују. За овај пут је то рекордан број, али некада је то било потпуно другачије, и око 2000. године су биле чак три комисије које су обилазиле терен. Откако је акција обновљена некако се слабије одазивају, наши критеријуми су можда постали другачији, јер не можемо упоредити једну башту која се редовно одржава, са неком гдје је цвијеће само „набацано“ и пуштено да расте, објашњава Берберовић.

Стручна комисија, у којој су још Вања Спајић и Јасмина Ивовић, ових дана ће обићи све пријављене учеснике и по утврђеним критеријумима оцијенити њихове балконе и терасе, односно вртове и баште.

– Имамо ми наше критеријуме; то је разноврсност, наравно опште уређење, визуелни ефекат, здравље биљних врста, да нема напасника ни биљних болести. На основу тих критеријума свима додјељујемо неке оцјене. Нас три смо већ трећу годину заједно, већ смо уиграни тим и углавном се договоримо, досад смо биле једногласне за скоро сваку награду коју смо додијелиле. Најважнија је уредност, некакав ред у башти, нешто што ће вас дојмити. Рецимо, овдје има детаља који су феноменални, и важна је та укупна слика ђардина који вам даје одмор и релаксацију, било активну било пасивну. Просто, та слика ђардина мора да буде на неком нивоу. Нажалост, сви цитруси су се осушили и нестали од медне росе и лептирасте ваши, тако да је ово стварно ријеткост да се сачувају наранче и лимунови, поготово те старе врсте, казала је Берберовић за башту Драгана Перовића, у којој их је обишла наша екипа.

За најбоље оцјењена три прворангирана учесника по категоријама су обезбјеђене новчане награде, а проглашење ће бити 14. јуна у Кући нобеловца Ива Андрића у 19.00 сати.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here