Потписан ГКУ за дјелатност туризма и угоститељства

Нови Грански колективни уговор за дјелатност туризма и угоститељства, који ће се примјењивати умјесто ГКУ из 2021. године, закључен је на неодређено вријеме, саопштено је из Уније послодаваца Црне Горе.

ГКУ су потписали предсједник Синдиката туризма и угоститељства Радомир Милић и предсједник УПЦГ Слободан Микавица.

-Овим ранским колективним уговором уведене су новине које се тичу прековременог рада и прецизније је уређена прерасподела радног времена, у смислу да се у оквиру истог рачунају и слободни радни дани када запослени не ради, по завршетку туристичке сезоне. Том измјеном су избјегнуте недоумице у пракси и предупријеђени евентуални судски спорови, објаснили су из УПЦГ.

Како се наводи, препознате су и уговорене зараде за типична угоститељска занимања, као и обавеза послодавца на исплату зимнице за запослене који су у радном односу код тог послодавца на дан доношења одлуке.

-По први пут, овим Гранским колективним уговором се прописује да уколико је запослени дао сагласност и послодавац о свом трошку обезбиједио оброк у току рада, послодавац неће бити дужан да исплаћује дио износа посебног дијела зараде на име накнаде за исхрану. Почетни коефицијент сложености послова за утврђивање основне зараде износи 5,10, навели су из Уније послодаваца.

Чину потписивања присуствовали су представници синдиката и послодаваца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here