Преко 130 стрип умјетника на 17. Херцегновском стрип фестивалу

Херцег Нови од сутра до сриједе, 6. септембра постаће центар девете умјетности, позорница за неке од највећих аутора стрипа, који ће на више локација цртати за Новљане и госте на 17. издању Херцегновског стрип фестивала.

Фестивал је ове године, уз 120 редовних, окупио и 12 специјалних гостију, међу којима су Иан Черчил, Грациа Ла Падула, Естер Кардела, Мариана Игнази, Дејв МекКин, Зое Торогуд, Даг Брајтвајт, Зоран Смиљанић, Франсис Портела, Ји Јанг, Марко Мастрацо и Дана Димат.

Члан организације Јован Суботић на конференцији за новинаре казао је да је Фестивал кроз 17 година успио да људима приближи феномен стрипа и нарасте до једног од престижних манифестација девете умјетности у Европи уз подршку локалне управе и бројних спонзора.

Јован Суботић

– Та породица се шири, што нас обавезује да ова манифестација сваке године буде боља, спектакуларнија и да на најбољи начин промовише наш град, Боку Которску и Црну Гору. Мислим да смо великим и преданим радом ове године одговорили том задатку, направили смо нешто што се до сада није гледало на овим просторима. Имали смо и наш зимски догађај у Херцег Новом, потом једнодневни у Бару, дводневни у Никшићу, а након овог фестивала биће организован и у Подгорици. То значи да смо у Црној Гори имали пет елитних манифестација посвећених стрипу, што је нешто на шта можемо бити поносни јер је додатни доказ онога што радимо Никола, Небојша и ја, на који начин промовишемо стрип, наш град, регију и државу – казао је Суботић и захвалио Секретаријату за културу и образовање на дугогодишњем професионалном односу.

Подршку Херцегновском стрип фестивалу годинама пружа Општина Херцег Нови, односно Секретаријат за културу и образовање из више разлога казала је секретарка Ана Замбелић Пиштало.

Ана Замбелић Пиштало, секретарка за културу и образовање

– Основни је професионални приступ организацији и реализацији Фестивала, други веома важан разлог је подршка младим ствараоцима и укључивање дјеце и младих у све сегменте манифестације и трећи, подједнако важан је обогаћивање културне понуде Херцег Новог – навела је она.

Пиштало је похвaлила организаторе јер се, како је казала, нису ослонили само на средства локалне управе, већ су се потрудили да цјелокупну заједнуцу, уз Министарства културе, Еконосмог развоја, Општину Тиват, као и многобројне спонзоре укључе у креирање квалитетне манифестације.

Познати регионални стрип аутор Филип Андроник, иако је годинама гост на фестивалу, није крио одушевљење локацијама на којима се програм одвија, али и респектабилним списком специјалних гостију.

Филип Андроник

– Ту сам дуги низ година и апсолутно ми је драго да опет будем. Планиране су радионице за дјецу, које ћемо водити колеге и Србије и Хрватске и ја. Те радионице од ове године имају и награде, тако да је то разлог више да најмлађа публика и ове године посјети Херцегновски стрип фестивал – поручио је он.

Специјални гост из Велике Британије, нови цртач свјетски познатог серијала „Конан“ Даг Брајтвај одушевљен је градом и људима. Његова илустрација нашла се на насловној страни овогодишњег каталога фестивала, а како је казао, одлучио се за оне јунаке који су најшаренији и највеселији, како би било што привлачнији публици, а посебно дјеци.

Даг Брајтвајт

Одмах по слијетању остала је импресионирана природом и љепотама предјела, али и срдачношћу људи који су је дочекали, казала је италијанска умјетница Естер Царделла која долази из Палерма.

– Успјела сам, када је овако лијеп дан, да видим град у који сам се одмах заљубила. Због посла којим се бави већину времена проводим у кући и зато сам захвална за овакве прилике и позив да дођем на фестивал. И клима и љепоте Херцег Новог биће ми додатни мотив и инспирација да стварам и цртам. Веома ми је драго што сам позвана на ХСФ и желим да са свима проведем лијепе тренутке наредних шест дана –  казала је Кардела.

Естер Кардела

Један од организатора, Небојша Мандић представио је богат програм Фестивала који ће се одвијати на више локација у Херцег Новом, затим на риви Пине у Тивту, Етно селу Клинци на Луштици, уз концерте познатих регионалних бендова Зостер и Деца лоших музичара, журке и свирке, изложбе у галеријама Сју рајдер и „Јосип Бепо Бенковић“, разним, презентацијама и радионицама за најмлађе.

Небојша Мандић

Фестивал је ове године организован у копродукцији ЈУК Херцег фест, а у сарадњи са Општинама Херцег Нови и Тиват, Министарствима Културе и медија и Економског развоја и туризма, Амбасадама Словеније, Италије, Француске, Шпаније и многобројних спонзора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here