Наставна година почиње штрајком упозорења, зараде нису приоритет већ достојанство професије

Фото РТХН: Оливер Јаковљевић

Просвјетни радници у Црној Гори  почеће нову школску годину штрајком упозорења. До сада је подршку штрајку дало 90 % просветара из Херцег Новог, а по први пут од 2002. године када је организован велики штрајк, приоритет нису зараде већ достојанство професије.

Предсједник Главног одбора Синдиката просвјете Црне Горе, Оливер Јаковљевић у изјави за РТХН казао је да је финансијски моменат битан али да је друштвени статус просвјетних радника маргинализован и то кроз израде закона, нормативних аката, правилника. Руководство Синдиката које је изабрано  прије двије године увидјело је да то мора да се мијења.

-Достојанство просвјетних радника је доведено до тих граница да поједине колеге са стресом иду на посао. Главни одбор је прије десетак дана донио одлуку да идемо у штрајк упозорења. Протекле двије године због промјена Влада смо радили у отежаним условима у односу на социјалног партнера а то је  Министарство просвјете. тек скоро смо покренули многе ствари а видимо да ће можда све поново да се одложи. Многе професије су добиле доста велике плате у односу на саму просвјету. Просвјета је добила неких 45 %  и то у року од  три године. Да ли ће то бити довољно, сигурно да неће,  јер већ видимо колика је инфлација а мислим да је много већа од 10 % колико је предвиђено повећање од јануара, казао је Јаковљевић.

Поручује да будуће Министарство просвјете и сама Влада морају да се суоче  са чињеницом да закони који регулишу систем  образовања морају да се мијењају.

-На нама је да укажемо који су то чланови закона и да инсистирамо да се они што прије мијењају како би одговарали просвјетним радницима и друштву у цјелину. Ранији закони су доношени на брзину надамо се да то неће бити убудуће и зато смо тражили да буде заступљен редован социјални дијалог, рекао је Јаковљевић.

Подсјећа да је још увијек велики број просвјетара нема ријешено стамбено питање и да су тек прије шест година успјели да обезбиједе куповину по повољним условима станове за 30-ак радника.  Сада им је приоритет да станове добију колеге које су пред пензијом и које су нарушеног здравља.

Јаковљевић каже да је до сада 90% просвјетних радника из Херцег Новог подржало штрајк, да би тај проценат био и већи али да су неки људи на боловањима због чега нису били у могућности да дају потпис подршке.

-У зависности од одзива вјероватно би Синдикат био у позицији да позове колеге на општи штрајк уколико наши захтијеви не буду реализовани.  Да би се организовао тај штрајк мора да буде организован минимум процеса рада, казао је Јаковљевић и објаснио да је Уредбом Владе 2003. године дефинисано  да само допунска и додатна настава нису минимум процеса рада.  Закон о штрајку који је донесен 2015. године образовање је сврстао у дјелатност у којој би штрајк  угрозио  безбједност лица, односно дјеце што раније није био случај. Уредба о минимуму процеса рада није донесена до данас од стране послодавца.

-Ми смо на томе инсистирали како би се отворила могућност и просвјетарима на оно што Устав гарантује свим запосленима, право на штрајк. Ми смо за штрајк упозорења испоштовали све а то је да га пријавимо директорима школа 24 сата прије одржавања.

Јаковљевић тврди да просвјетни радници раде веома професионално како би дјеца добила максимално знање али истиче и да су последња дешавања када су екстерне провјере знања у питању нарушиле њихов кредибилитет али и показале да друштво више цијени оне које преписују него оне који раде онако како би требало.

Позвао је све колеге на уједињење али и да дају иницијативу за предлоге за измјене закона јер би већ у јануару требало да знају да ли ће се предузети конкретни потези од стране Министарства и Владе.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here