Преговори са просвјетарима се настављају

Фото: Фб МПНИ

Преговори Министарства просвјете, науке и иновација (МПНИ) и Министарства финансија са Синдикатом просвјете (СПЦГ), о повећању плата просвјетним радницима, биће настављени сљедеће седмице. Из МПНИ саопштили су да су данас представници тог Владиног ресора и Министарства финансија разговарали са представницима Синдиката, поводом захтјева за повећањем плата просвјетних радника.

-Тумачење Гранског колективног уговора је и даље неусаглашено, али су обје стране сагласне да треба унаприједити положај просвјетних радника и наћи рјешење које неће угрозити функционисање система, али ће позитивно утицати на положај просвјетних радника, саопштено је из Министарства.

Министарка просвјете, науке и иновација, Анђела Јакшић-Стојановић нагласила је да треба да разговарају о могућности превазилажења проблема када је у питању превоз наставника који користе међуградски превоз, и то у што скорије вријеме и да су већ створени предуслови за његово рјешавање, а да је у наредном периоду могуће сагледати и остале категорије, у зависности од расположивог буџета.

Било је ријечи и о измјенама Закона о зарадама запослених у јавном сектору, које ће позитивно утицати на Грански колективни уговор.

-Представници Синдиката просвјете подсјетили су и на остале захтјеве упућене према Министарству, представљене у октобру, а тичу се обезбјеђивања заштите запослених од насиља и узнемиравања на радном мјесту, измјенама Закона о штрајку, као и деполитизацији образовног система дефинисањем јасних критеријума приликом запошљавања, наведено је у саопштењу МПНИ.

Како сазнајемо Главни одбор Синдиката просвјете биће одржан у понедељак, 22. јануара када и почиње друго полугодиште.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here