ПРЕДВИЂЕНА АДАПТАЦИЈА СВИХ ЈЕДИНИЦА ХИТНЕ МЕДИЦИНСКЕ ПОМОЋИ

Последњих дана биљежи се велики број новообољелих од ковида у нашој општини. Осим служби Дома здравља, под великим притиском је и служба Хитне помоћи. То намеће и потребу да се побољшају услови пријема пацијената и рада екипа хитне помоћи.

Иако је као једна од могућих опција помињано премјештање ове службе у Болницу Мељине, сад је већ извјесно да од тога неће бити ништа, казао је за Радио телевизију Херцег Нови вршилац дужности директора Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе Вук Никовић.

-Планом буџета за 2022. годину Завод за хитну медицинску помоћ Црне Горе није предвидио измјештање Јединице хитне медицинске помоћи у Херцег Новом, а одређена буџетска средства су опредијељена за евентуалну реконструкцију постојећих просторија хитне помоћи, које се налазе у Дому здравља Херцег Нови.

Планирана је адаптација 21 једнице хитне медицинске помоћи, колико их је укупно у Црној Гори, али и отварање неколико нових.

-Средства су предвиђена за отварање три нове јединице, а одређена средства су намијењена за адаптацију постојећих једница хитне помоћи. Оне су генерално, на нивоу Црне Горе, у доста нерепрезентативном стању и настојаће се да се у наредном периоду све приведу намјени и да задовоље стандарде савремене ургентне медицине. Када се адаптирају те јединице које се налазе у склопу домова здравља, сматрамо да ће се стећи услови да одређене ресурсе, попут лабораторијске, ултразвучне или рентген дијагностике, користимо из домова здравља у којима се налазе, поручио је Никовић.

Колико је неопходно улагање у ову службу говори и податак да је током 2021. године Јединица хитне помоћи у Херцег Новом обавила преко 10 000 прегледа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here