Представници „ВиК-а“ учествовали на највећој свјетској смотри водоводне опреме у Минхену

Од почетка године, представници ВиК-а су учествовали на више семинара, обука и конференција, а мај се посебно истиче због учешћа на највећем свјетском сајму водоводне опреме „ИФАТ“ у Минхену као и на обуци за запослене у сектору за детекцију губитака у Сарајеву и присуству тима на конференцији „Водоводни и канализациони системи 2024″, која се одржала у Бани Ковиљачи.

Како су саопштили из предузећа Водовод и канализација, поред улагања у техничку опрему и комуналну инфраструктуру, приритети Друштва су и развој кадрова и међународна сарадња, а један од начина улагања је и присуство семинарима, обукама, конференцијама и сајмовима опреме.

Сајам у Минхену је окупио 142.000 посјетилаца из 170 земаља, као и 3100 излагача из 61 земље који су излагали на преко 300.000м2 изложбеног простора, чиме је ово била највећа изложба водоводне опреме у Европи до сада. Присуство техничког тима ВиК-а на оваквом скупу је било веома важно, како кажу, ради остваривања контаката са компанијама – произвођачима опреме из Европе и упознавања са новим технологијама.

Удружење за технологију воде и санитарно инжењерство Србије, заједно са Удружењем водовода и канализације Србије, конференцију Водоводни и канализациони системи други пут је одржало у Србији, у Бањи Ковиљачи, у сарадњи са Привредном комором Србије и Градом Лозницом. Конференција је имала више циљева, а најважнији је био да се подстакне већа сарадња и размена идеја, сазнања, нових метода, технолошких унапређења и практичног искуства, као и да се представе одабрани програми стручног усавршавања у области вода и заштите животне средине.

Такође запослени у Служби детекције губитака су учествовали на „Water Loss Академија 2024.“ која се одржала у Сарајеву и имала за циљ да уз интерактивни приступ са полазницима прикаже најбоље, најједноставније и најприхватљивије методе смањења губитака воде у водоводима Западног Балкана. Организатори су одлучили да овогодишња академија буде посвећена искључиво практичној обуци, те је била организирана и обука за кориштење различите врсте опреме за мјерење и детекцију цурења на полигону компаније Water Loss д.о.о, гдје је сваки полазник био у прилици да измјери вриједност и детектује цурење на различитим типовима цијеви, користећи различите методологије детекције и смањења губитака воде.

Запослене у ВиК-у јуну очекују нове конференције а на јесен и регионални сајмови опреме. Захваљујући остваривању контаката, размјени искустава и самим тим подизања рејтинга Друштву у региону, успјели су да кроз међународну сарадњу омогуће учешће у међународном пројекту који је донио скоро пола милиона евра неповратних средстава која ће бити уложена у развој водоводне мреже, саопошзили су из Водовода и канализације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here