Представници ЦДПР на манифестацији маслинара Медитерана

Представници Црногорског друштва за борбу против рака учествовали су на 24. Међународној манифестацији маслинара Медитерана „Ноћњак 2022”, којa је одржана од 5. до 8. маја у Супетру на Брачу у Хрватској.

Манифестација је одржана под високим покровитељством предсједника РХ Зорана Милановића, а у име предсједника Владе РХ Андреја Пленковића отворио је Тончи Главина, државни секретар у Министарству туризма и спорта. Проглашени су шампиони и вицешампиони за квалитет и изглед маслинових уља, а додијељена су и друга признања заслужнима којима маслина живот значи.

У оквиру програма „Ноћњак 2022”, ЦДПР је представило богато илустровану монографију „Маслина”, животно дјело покојне др Ксеније Мирановић, првог експерта за маслинарство у бившој СФРЈ, у којој је она сабрала сав свој дугогодишњи рад и искуство у маслинарству. Поред монографије ЦДПР је представило и брошуру „Маслиново уље и здравље” која је корисна не само маслинарима, него и свим осталим грађанима, и подијелила је учесницима и гостима манифестације.

Одржана је и едукативна радионица „Мала школа кушања маслинових уља”, а на традиционалном „Олио бару“ посјетиоци су могли да пробају различита маслинова уља, моносортна и вишесортна, добра и лоша, као и шампионска маслинова уља.
Такође, презентоване су стручно – научне теме укључене кроз едукацију, презентацију производа и примјера добре праксе, о чему је разговарано и током стручних скупова о маслинама, маслиновом уљу и љековитом биљу.

Организован је обилазак Супетра уз упознавање са дјелима првог хрватског модерног кипара Ивана Рендића, као и старог мјеста Дол и пастирског мјеста Гажула на Видовој гори, највишег врха јадранских острва, а у недјељу уз обилазак сликовитог мјеста Шкрип, учесници су посјетили Музеј отока Брача, као и Музеј фамилије Цукров.

Ипак, свечаност уручења признања, проглашења побједника и бал шампиона очекивано су привукли највећу пажњу учесника манифестације, коју су Лордан Љубенков и Желимир Башић, предсједник савеза и предсједник Скупштине Задружног савеза Далмације оцијенили као једну од најуспјешнијих до сада.

Додјели признања присуствовали су бројни гости, маслинари и уљари из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Словеније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here