Представљени конструктивни модели рјешавања проблема у Институту, инициран састанак са премијером

Закључак тематске конференције „Дијалогом за спас Института Др Симо Милошевић“, која је одржана у просторијама Уније слободних синдиката Црне Горе, је да се премијеру у техничком мандату Дритану Абазовићу упути допис са иницијативом да најкасније до краја следеће седмице организује састанак искључиво посвећен Институту.

Запослени у Институту „Др Симо Милошевић“ примили су преосталу августовску зараду, а у наставку иницијативе за очување ове здравствене установе сви рокови за реакцију надлежних биће знатно краћи, чуло се на пресу, након тематске конференције.

Како је казао генерални секретар Уније слободних синдиката Срђа Кековић, током састанка изречен је низ добрих и конструктивних модела рјешавања актуелне ситуације у Институту.

Срђа Кековић, генерални секретар Уније слободних синдиката

– У том правцу су била изјашњена представника Владе, а посебно сам захвалан на предлозима Одбору директора и наравно, овдје врло битног и највећег појединачног власника, Жарка Ракчевића који је врло отворено рекао да је спреман и да прихвата да допринесе сваком моделу који буде понуђен, као највећи мањински акционар. Чини ми се да су се врата у потпуности отворила – наводи он.

Како додаје, на састанку код премијера у техничком мандату, за који очекују да ће бити одржан до краја следеће седмице, поред кључних актера из Владе, учествовали би Одбор директора, представници Синдиката, представници СО Херцег Нови и економски стручњаци са Универзитета Црне Горе, који би ушли у поступак израде одрживог бизнис плана.

– Уколико предсједник Владе не буде разумио наше обраћање, али надамо се да ће хоће, Унија слободних синдиката органозоваће нову тематску конференцију са истим актерима, без временског ограничења, гдје ћемо полемисати о свим могућим моделима – казао је Кековић.

Предсједница Синдикалне организације Института Игало др Марија Обрадовић подсјетила је да је за минулих 15 година Институт прошао кроз пет неуспјелих приватизација, те да због тога није могао да склапа дугорочне уговоре.

Обрадовић је информисала да је треутно у радном односу 265 запослених из медицинског сектора, односно 16 љекара, 35 медицинских сестара, 202 физиотерапеута, 12 помоћних медицинских радника, 186 је из хотелијерства, 77 из техничког сектора и осталих је 58, као и да су од јануара 2021. године 63 здравствена радника напустила Институт због лоших услова рада.

Марија Обрадовић, преедсједница Синдикалне организације Института

Када је ријеч о радницима Института, истакла је да су након дуже времена оптимистични након данашње тематке конференције.

– Оно што нас држи у том оптимизму је чињеница да смо се негдје сложили да ће од сада свако рјешавање, сваки даљи састанци, све што би евентуално могло да се нађе као рјешење проблема, имати неку врсту временски кратких рокова. Значи, више нећемо добијати информафције да ће се ситуација ријешити, па онда чекати мјесецима наредни састанак или тему за наредни разговор – казала је др Обрадовић.

Одборник Марко Лучић казао је да је током потписивања петиције прикупљено преко 20 000 потписа и да је то једна платформа за рјешавање проблема, што је доказао и данашњи састанак.

Марко Лучић, одборник СО Херцег Нови

– Изнијели смо став да је Институт од животне важности за грађане. Нама је Институт живот и спремни смо да на једна стручан, коректан и домаћински начин са свима преговарамо. Институт је у врло лошој ситуацији и реакција Владе мора да буде у наредних седам до 15 дана – истакао је он.

Лучић је информисао да су од министра Дамјановића чули конкретне предлоге, али и од мањинског акционара Жарка Ракчевића. Додао је и да је Општина Херцег Нови представила квалитетан и реалан план у осам тачака који би, уз корекције или сагласност данашњих актера, могао да доведе да Институт крене у бољем правцу.

– Даљи кораци биће  везани за рокове и ту нећемо попуштати. Спремни смо да будемо кооперативни и учествујемо у сарадњи да се ријеши питање Института. Ако се то не деси цијелој црногорској јавности и Влади поручујем у име грађана Херцег Новог, да ћемо ступити у најрадикалније протесте у историји Херцег Новог до рјешавања проблема – поручио је Лучић.

Конференцији су присуствовали савјетница из кабинета премијера Марија Крговић, министар финансија Александар Дамјановић, Директор Директорат за пројекте (ИПА), иновације, здравствени туризам Лука Ђукановић, директор Фонда за здравствено осигурање др Вук Кадић, затим вд директора Института др Саво Марић, предсједница Синдикалне организације др Марија Обрадовић, из Одобра директора предсједник Батрић Контић, Жарко Ракчевић и Марија Mиличковић, као и представници локалне управе предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић и одборници Марко Лучић и Јован Суботић. Грешком организатора конференције није позван нико из Министарства економског развоја и туризма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here