Безбједносна ситуација у Херцег Новом на високом нивоу

Безбједносна ситуација у Херцег Новом је добра, није било тежих кривичних дјела током туристичке сезоне. Службеници Одјељења безбједности Херцег Нови, у току љета издали су 2 200 прекршајних налога у саобраћају. Око 90 лица су лишена слободе због вожње под утицајем алкохола, преко једног промила у организму.

Службеници полиције задовољни су протеклом сезоном, али и акцијама које су организовали у циљу очувања  јавног реда и мира, оцијенио је, гостујући у Новском поподневу, начелник Одјељења безбједности Херцег Нови Слободан Ђокић:

Слободан Ђокић

– Безбједносни амбијент у Херцег Новом током туристичке сезоне је био јако позитиван и добар и ми у полицији смо веома задовољни. Било је пуно посла.  У туристичку сезону смо ушли са одређеним плановима како ћемо да одрадимо туристичку сезону са расположивим бројем службеника и сматрам да је била добра с безбједносног аспекта. Недостатак људи у полицијским редовима, надомјестили смо прековременим радом, навео је Ђокић.

Он оцјењује да није било већих проблема, нити је било тежих кривичних дјела:

– Није било чак ни тешких крађа, што би изазвало већу пажњу јавности.  Откривали смо свакодневно одговорне за друга дјела и процесуирали их, објашњава он.

Са три гранична прелаза свакодневно је у Црну Гору, односно, Херцег Нови током сезоне улазило више хиљада возила. Највише их је ишло магистралним путем, од Суторине до Каменара.

– Гужве у саобраћају су биле евидентне. Предузели смо све што смо могли са људством које смо имали. Покривали смо најфреквентије тачке, гдје је долазило до застоја , а то је, углавном, у Мељинама и Зеленици. Покушали смо у интервалима када је највећа гужва, да одговоримо службеницима који су регулисали саобраћај, што смо радили свакодневно и доста успјешно. Иако је била велика фреквенција у саобраћају и велики број возила, сматрам да је у Херцег Новом то функционисало доста добро.

И поред гужви у саобраћају, организовали смо акције, као што су акције ограничења брзине, те мотоцикл…Остварен је добар резултат, то што смо испланирали и спровели смо, на најпозитивнији начин. Успјели смо да смањимо број саобраћајних  незгода, са тешким посљедицама, посебно млађих возача. Чешће контроле вршена на одређеним локацијама. Примјетно је у граду, да је акција Кацига,протекла добро. Није било већих посљедица, ми смо задовољни. Поднесени су и налози за несавјесне возаче који на почетку нису носили кациге. Били смо упорни. Циљ је  првенствено да спасимо животе посебно младим, који  возе мотоцикле. Морамо да дјелујемо превентивно и репресивно како би спровели до краја те акције и успјешно смо одрадили, навео је Ђокић,уз констатацију да је стање безбједности саобраћаја ове године било доста повољно.

– У току љета издато је 2 200 прекршајних налога у саобраћају, поднесено је 340 прекршајних пријава. Око 90 лица су лишена слободе због вожње под утицајем алкохола, преко једног промила у организму. Све радимо превентивно, тако да смо смањили саобраћајне незгоде са тежим посљедицама. Можемо константовати да смо у великој мјери, спрјечили нежељене посљедице, што  је резултирало управо овим акцијама.

Полицијски службеници су обезбјеђивали и догађаје, током протеста и блокаде граничних прелаза. Све је осим једног инцидента, када су лишили слободе страног држављанина, који је прекршио блокаду и оглушио се о наредбу, није било већих проблема током протеста запослених Института Игало. Посебно када се зна да је око 50 000 грађана, присуствовало свим тим скуповима. То је за нас био изазов и протекло је без већег нарушавања реда.

У одржавању јавног реда и мира, успјели смо да покријемо и град, ривијеру, цијелу Општину. Успјели смо ове године да са комуналном полицијом покријемо и Луштицу и тамо није било ни једног проблема, потврдио је Ђокић.

Он је истако и одличну сарадњу са локалном управом, службама комуналне полиције, за инспекцијске послове, са којима су спровели и заједничке акције.

– Заједнички излазимо на терен, посебно у циљу спрјечавања малољетничке деликвенције. Излазили смо у неке угоститељске објекте, гдје смо констатовали да неки малољетници конзумирају алкохол. Затечено је преко девет малољетних лица, гдје смо власнике локала и физичка лица прослиједили суду за прекршаје. Поднесене су пријаве, да одговорни буду кажњени, подсјећа Ђокић.

Истиче  и добру сарадњу са директорима основних школа и Средње мјешовите школе.

– Свакодневно предузимамо мјере и радње у циљу што боље заштите дјеце.  Покушавамо да покријемо све школе. У новој школској сезони примјењујемо мјере и договорили смо  сарадњу. Недостатак полицијских службеника покушавамо да надомјестимо са службеницима који своју дјецу воде у школе, напомиње он.

Са директорима школа, професорима и Центром за социјални рад прате евентулане појаве вршњачког насиља:

– Такође, са директорицом Дјечијег дома имамо свакодневне контакте и ту обилазимо да би превентивано дјеловали и спрјечили евентулане појаве вршњачког насиља. У Дјечијем дому ћемо организовати и одговарајућа предавања.

Полиција у Херцег Новом је у посљедња четири мјесеца имала 40 заплијена дроге.

– Све је резултирало подношењем прекршајих пријава у складу са законом о спрјечавању злоуптребе дрога, чије су казне од 300 до 2 000 еура или  казна затвора до 60 дана. Ако неко направи кривично дјело везано за наркотике, попут омогућавања другом да користи наркотике, ту су казне затвора од шест мјесеци до пет година. Ако неко омогућава малољетнику и лицу са посебним потребама ту су казне  од двије до 12 године. За производњу и стављање у промет опојних дрога исто је казна до 12 година. Непходно да сви заједно утичемо на дјецу да не користе наркотике и да урадимо што више да превентивно дјелујемо.

Друштво и надлежни би морали да заштите све жртве породичног насиља, апеловао је Ђокић.

Осврнуо се на акцију Поштуј живот, врати оружје:

– Полицијски службеници оперативно долазе до података ако неко има оружје у нелегалном посједу и у сарадњи са судом добију налог за претрес и одузимају оружје. Иде кривична пријава за нелегално оружје. Још траје акција Поштуј живот врати оружје. Терет је у кући држати оружје.

У задњих  пар мјесеци добровољно је предато 60 врста оружја, разних калибара, навео је он.

Начелник Одјељења безбједности ХН, Слободан Ђокић, апелује на грађане да поштују акцију и ако посједују оружје да се јаве у полицију, и без бојазни да га предају. Могу да обавијесте полицију, која ће да дође на лице мјеста, да преузме то оружје и да изда потврду да су добровољно предали то оружје, објашњава Ћокић, уз констатацију да  су, упркос изазовима и недостатку кадрова, полицијски службеници  дали максимум да би безбједносни амбијент био онакав какав Херцег Нови и Црне Гора, заслужује.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here