Женско оснаживање кроз црногорски златовез

НВО Маре Маре изложбом која је планирана у четвртак 28. септембра завршава пројекат под називом „Родна равноправност и економско оснаживање жена“ у оквиру програма „ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – M’BASE“. Пројекат има за циљ унапређење родне равноправности у Херцег Новом путем економског оснаживања жена, посебно оних које припадају рањивим категоријама становништва, као и промоцију и његовање традиционалних заната, прије свега златовеза, као дијела културне баштине Црне Горе.

Кроз низ обука и радионица, као и тренинга посвећених женском предузетништву и покретању сопствених бизниса, НВО Маре Маре је радила на подизању свијести о важности родне равноправности и стварању прилика за економско оснаживање жена у овом региону.

У оквиру пројекта, 13 жена из рањивих група добило је прилику да се обучи у традиционалном црногорском златовезу која је дио богате културне баштине Црне Горе. Кроз радионице које се фокусирају на технику црногорског златовеза, учеснице су стекле знање и вјештине које ће им омогућити да покрену сопствени бизнис.

Црногорски златовез представља драгоцјен дио културног насљеђа Црне Горе. Кроз очување и развој ове традиције, жене у региону не само што његују своју културу већ и стварају прилике за економски раст. Ова умјетност повезује прошлост и будућност Црне Горе, показујући како традиција може бити мост ка просперитету и очувању идентитета.

Пројект „Родна равноправност и економско оснаживање жена“ представља важан корак у остваривању родне равноправности у Херцег Новом и доприноси економском развоју заједнице кроз подршку рањивим категоријама становништва. НВО Маре Маре се залаже за стварање боље будућности за жене у Херцег Новом и шири поруку да су родна равноправност и економско оснаживање кључни фактори за просперитет заједнице.

Пројекат  спроводе Центар за грађанско образовање (ЦГО), Фридрих-Еберт-Стифтунг (ФЕС), Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и Политикон мрежа. Финансира га Европска унија, а кофинансира Министарство јавне управе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here