Представљен пројекат реконструкције тврђаве Шпањола

Тврђава Шпањола биће реконструисана у оквиру пројекта SA CREATIVITY  и постаће међународни креативни центар са резиденцијалним капацитетима, саопштено је данас у Подгорици на презентацији пројекта. Ријеч је о Interreg IPA програму Јужни Јадран 2021-2027 чији је носилац Министарство културе и медија, а пројектни партнери НТО Црне Горе, Министарство туризма Албаније, регија Пуља и Молизе из Италије.

Министарка културе и медија Тамара Вујовић казала је да су поносни што ће са партнерима из Италије и Албаније у наредне четири године реализовати бројне активности које ће имати за циљ повезивање сектора туризма и културе, кроз одрживо улагање у културну инфраструктуру.

Министарка културе и медија Тамара Вујовић

-Реализација пројека SA CREATIVITY наставак је стратешких активности Министарства културе и медија које су усмјерене на стварање инфраструктурних услова за раст и развој сектора културе у циљу промоције креативних потенцијала умјетника и предузетника у култури.

Ревитализација културног наслијеђа и стављање културних добара у контекст одрживе намјене један су од приоритета у раду министарства.

-Изузетно сам задовољна што је дио пројектних активности  реконструкција и ревитализација тврђаве Шпањола, која има статус непокретног културног добра и значајне потенцијале за развој и промоцију културног туризма. Реконструкцијом ће ово културно добро бити обновљено и заштићено од даљег пропадања и биће коришћено у сврху презентације креативних потенцијала ЦГ, региона и шире. У објекту ће бити успостављен међународни креативни центар са резиденцијалним капацитетима. Увјерена сам да ћемо након реконструкције и стављања у функцију имати конкурентан простор који ће служити сектору стваралаштва и креативнних индустрија са посебним фокусом на мала и средња предузећа, казала је Вујовић.

Министарка европских послова Маида Горчевић, је  зажељела успјешан почетак  реализације стратешког  пројекта  „Креативност на Јужном Јадрану“.

Министарка европских послова Маида Горчевић

– Креативност на Јужном Јадрану је један од пет стратешких пројеката, који су одобрени за финанисрање у оквиру Интерег ИПА програма, од Министарства културе и медија. Вриједан допринос имплементацији пројекта даће Национална туристичка организација ЦГ. Програм је успјешан наставак успјешне сарадње између италијанских регија Пуља и Молизе, Албаније и Црне Горе, који траје од 2014. године, уз финансијску подршку ЕУ, навела је Горчевић.

Она је подсјетила да је у оквиру претходног ИПА програма подржано више од 100 пројеката, укупне вриједности око 84 милиона еура.

-Богата историја, културна баштина и дијелимо заједничке потенције и изазове. Култура представља мост сарадње да боље разумијемо једни друге, казала је Горчевић.

Овај пројекат је у потпуности у складу са залагањем НТО на представљању Црне Горе као квалитетне, атрактивне и разноврсне туристичке дестинације, казала је директорица Ана Марковић Трипковић, истакавши значај културе за туристичку индустрију.

Директорица НТО Ана Марковић Трипковић

-Када говоримо о култури у туризму, њен значај не може се прецјенити, као што се не може преценити ни значај који туризам има за Црну Гору. Култура је одувијек била, и годинама постаје све више један од најзначајнијих мотива туриста приликом одабира своје следеће дестинације. Четири од десет туриста бира дестинацију на основу њене културне понуде што је јасан показатељ значаја културе за туристичку индустрију.

Најновији подаци које је НТО спровела у склопу истраживања ставова и потрошње гостију у 2023. години потврђују истакнут значај културних искустава за туристе, а пројекат SA CREATIVITY пружа прилику да валоризујемо наше ресурсе на ефикаснији начин, чинећи их атрактивнијим како за домаће тако и за међународне посјетиоце.

Представљање пројекта у Подгорици

-Пројекат SA CREATIVITY представља значајан корак за унапређење туризма Црне Горе. Посебно је важно истаћи његову преданост промовисању одрживих прекограничних развојних путева, фокусирајући се на дигиталну и зелену транзицију у туристичком сектору. Овакав иновативан приступ не само да оснажује туризам у Црној Гори, већ га истовремено усклађује са глобалним трендовима и потребама савремених путника, поручила је Марковић Трипковић.

Предсједник Општине Стеван Катић казао је да га радује што ће младим умјетницима створити услове да искажу умјеће и таленат, афирмисаним умјетницима да прикажу знање и вјештине, а свима који дођу понудити мјесто сусрета умјетности, дружења, креативности.

Предсједник ОХН, Стеван Катић

– Херцег Нови је град културе у којем је одувијек присутан шарм умјетности кроз коју се живи и којој се посвећује велика пажња. Подједнако смо поносни на тај сегмент као и на веома богато културно историјско наслијеђе међу којима се издвајају фортификациони објекти. Због тога нам је од пресудне важности што нам је Министарство културе и медија пружило могућност да древну тврђаву Шпањолу обновимо и у њој оспособимо међународни креативни, умјетнички центар, рекао је предсједник херцегновске Општине.

Укупна вриједност пројекта је скоро 4, 8 милиона еура од чега је суфинансирање ЕУ 85 одсто за Црну Гору и Албанију, односно 80 одсто за Италију, док остатак средстава обезбјеђују пројектни партнери у складу са својим буџетом. Буџет опредијељен за Министарство културе и медија је скоро 1,5 милион еура, а сопствена средства су око 218.000. Период реализације пројекта је до 31. децембра 2027. године.

 

 

 

 

1 COMMENT

  1. Da ako ovo bude uspješnije od projekta Atelje Foto Laforest. Šta bi sa novcem odvojenim za rekonstrukciju tog Ateljea?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here