Представљен програм 29. ХАПС-а

Програм 29.  Херцегновских априлских позоришних свечаности које, као и прошле године, истражују однос позоришта и музике, представљен је данас на конференцији за новинаре.

Позоришну публику од 15. до 30. априла очекује 12 представа, а ХАПС ће отворити мјузикл “Неки то воле вруће” Народног позоришта Ниш у којем учествује велики глумачки ансамбл, хор, оркестар и плесачи, најавила је селектор фестивала, продуцент Милина Ковачевић.

Милина Ковачевић, уредница позоришних програма у ЈУК Херцег фесту

-У овом спектаклу главне улоге тумаче Драгана Мићаловић, Урош Милојевић и Александар Маринковић, првак Нишког позоришта, који се прихватио адаптације истоименог филма и режије. Слиједи 17. априла “Коштанин твист” Театра “Вихор”, чији су глумци прошле године по оцјенама публике на ХАПС-у освојили награду Милош Шами за позоришни комад “Тешко је рећи збогом”. Премијеру на ХАПС-у у два медија имаће 18. априла документарно- играна радио драма “Сат капетана Штумбергера” у продукцији Херцегновског позоришта. Слиједи 19. априла “Чеховљева соба” Народног позоришта тимочке крајине Зоран Радмиловић из Зајечара, коју прије свега препоручујемо младој публици, јер је права прилика за препознавање највећег руског драмског писца. Другу седмицу ХАПС-а, 22. априла, почеће Словеначно камерно музичко гледалишче са камерном опером “Свадба”, која је ремек-дјело српско-канадске композиторке Ане Соколовић. Први пут ће на ХАПС-у 24. априла гостовати Позориште Марин Држић из Дубровника са представом “Види како Локрум пере зубе”, рађеном по роману Иване Ловрић Јовић, која је имала премијеру на прошлогодишњим 24. Дубровачким љетним играма. Слиједи 27. априла “Љубавни кабаре” који доноси позната имена и прегршт паметних стихова, текстова и пјесама у извођењу глумаца и музичара Позоришта на Теразијама, затим 29. априла плесна представа “Игра са митом”, а ХАПС ће затворити “Јелена Савојска”,  у копродукцији КЦ  Никола Ђурковић из Котора и Корифеј театра из Колашина. У оквиру ХАПС-ића биће одигране представе “Мисли зелено”, “Било једном једно јаје” и “Тарзан”, а ни ове године неће изостати “Old school disco party“, најавила је Ковачевић.

Подсјетивши да је ХАПС за вријеме короне “мигрирао” на радио таласе, на прву радио драму “Мирко и Олга Комненовић народу”, затим и “Краљ и каменорезац” која је добила и видео форму, овогодишњу документарно-играну радио драму “Сат капетана Штумбергера” најавила је аутор Витка Вујновић.

Витка Вујновић

-Захваљујући идеји Николе Ћурчина да наставимо са радио драмама, уз подршку Милине Ковачевић, Вука Вуковића, Секретаријата, Општине, Херцег феста и Радио телевизије Херцег Нови, кренули смо у реализацију треће завичајне теме “Сат старог капетана”. Текст је базиран на чињеницама о животу Старог капетана који је Баошићима поклонио своју кућу за музеј, али је добар дио и измаштан. Радња се дешава у последњој ноћи живота капетана Мирослава Штумбергера, а да причу оживе сјајно помажу глумци Дејан Ђоновић и Марина Вујовић. Овој екипи се придружују Босиљка Кулишић – професорица хармонике и Николас Морета – професор гитаре који су компоновали оригиналну музику за ову документарно-играну радио-драму, а Никола Ћурчин оформио је тим  који ће направити 35-минутни анимирани филм са истим насловом, тако да ћете имати пролику да чујете радио драму и да погледате анимирани филм, најавила је Вујновић која потписује текст и режију.

ХАПС ће 30. априла затворити представа “Јелена Савојска”, редитеља Зорана Ракочевића. Ауторка, драмски писац Марија Сарап, објаснила да је представа настала захваљујући редитељу Слободану Милатовићу који је, спојивши њен и текст Сандре Вујовић, направио комад “Апартман Савоја”.

Марија Сарап, драмски писац

-Сви ти монолози које сам на његов наговор дописала за Јелену Савојску, а који тада нису ушли у “Апартман Савоја” у продукцији Зетског дома, остали су у мом компјутеру, гдје сам је већ ушла у ту цијелу причу демистификације у мојој глави ко је Јелена Савојска. Онда сам просто почела да се осјећам као Јелена Савојска и пожељела сам да испишем монодраму која је дефинитивно најтежи формат. Истражујући преко двије године ја сам прошла то цијело њено емотивно путовање, давање, тај прогон који сам напросто ја негдје домаштала у самој себи – шта је то била она, због чега је она таква каква јесте као жена која је била филантроп, казала је Сарап.

Три су важна сегмента због којих Општина Херцег Нови и ресорни секретаријат подржавају ХАПС, поручила је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

-Први је сарадња са ЈУК Херцег фест, јер јавне установе културе и треба да буду отворене и да сарађују, како са невладиним сектором тако и са афирмисаним и неафирмисаним умјетницима, и да заједнички осмишљавају културну понуду нашег града. Други важан аспект јесте новска публика и његовање публике, оне млађе, али и свих генерација. Позоришни репертоар који ЈУК Херцег фест истрајно његује управо потврђује да Новљани воле позориште и да на том фону треба да истрајемо и да дамо подршку реализацији њихових програмских садржаја. Трећи, мени можда и најближи сегмент самог фестивала је ХАПС-ић и сви они програми којима се афирмишу младе снаге, они који су поникли у Херцег Новом и који су остварили завидну каријеру у региону и шире, поручила је Замбелић Пиштало.

Директорица ЈУК Херцег Фест Татјана Атаљевић је истакла да је поносна на начин на који се припрема позоришни програм у овој установи. Копродуценти фестивала су ЈУК Херцег Фест и Херцегновско позориште, а покровитељ Општина Херцег Нови.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here