Представљен документ „Процјена ризика од катастрофа Црне Горе“

Документ „Процјена ризика од катастрофа Црне Горе“, који садржи 51 сценарио за појединачне ризике попут земљотреса, поплава, одрона, пожара, као и осам сценарија за мулти-ризике, и 53 мапе ризика, представљен је на округлом столу у Подгорици. Током претходне године, на изради документа, на иницијативу Директората за заштиту и спашавање МУП-а Црне Горе, а у сарадњи са ЕУ, радила су 94 експерта и члана радне групе, преноси Медиабиро.

В.д. генералног директора за заштиту и спашавање у МУП-у Миодраг Бешовић истакао је важност овог документа додајући да је Црна Гора, као земља кандидат за приступ ЕУ, у складу са одређеним поглављима, имала и обавезу да направи овакав документ.

В.д. генералног директора за заштиту и спашавање у МУП-у Миодраг Бешовић

– Директорат за заштиту и спашавање МУП-а направио је пројектну идеју за овај важан документ и то смо кандидовали према Европској комисији од које смо добили позитиван одговор и почели са реализацијом. Након тога је формирана радна група састављена од еминентних стручњака из разних области. Тако смо формирањем те радне групе 15. децембра 2020. године кренули у реализацију пројекта, а 15. децембра 2021. пројекат је завршен – казао је Бешовић, додајући да је изузетно задовољан начином рада и учесницима који су дали свој допринос у реализацији овог документа.

У документу су, како је навео, обрађени и могући ризици из области друмског и жељезничког саобраћаја, те су урађена и по два сценарија за оба ризика.

– Ријеч је о инцидентима који се догађају у друмском саобраћају, а конкретно смо урадили сценарио за судар цистијерне за превоз запаљивих материја и путничког возила. Што се тиче жељезничког саобраћаја, одрадили смо инцидент искакања воза из шина на релацији Београд – Бар. Направили смо и мапу свих могућих дешавања на тим инфраструктурама, када су у питању друмски и жељезнички саобраћај – појаснио је Бешовић.

Начелник Дирекције за цивилну заштиту и смањење ризика од катастрофа мр Љубан Тмушић исказао је задовољство поводом реализације овог пројекта, те навео да је исти финансирала ЕУ, у износу од око 450.000 еура.

Начелник Дирекције за цивилну заштиту и смањење ризика од катастрофа мр Љубан Тмушић

– На изради “Процјена ризика од катастрофа Црне Горе” учествовале су 94 особе из Црне Горе, односно домаћи експерти, а међу њима је било највише државних службеника, како из Министарства унутрашњих послова, тако и из других државних органа и министарстава, а учествовали су и представници НВО сектора и  академске заједнице – казао је Тмушић.

Документ садржи 51 сценарио за појединачне ризике попут земљотреса, поплава, одрона, пожара итд, као и осам сценарија за мулти-ризике, и 53 мапе ризика.

– Стручна и лаичка јавност је била врло заинтересована за израду овог документа. Имали смо много скупова и састанака, анализирали смо и покушали да искористимо све различите материјале и документе са којима су институције у нашој држави располагале. Велики значај овог документа је што сада на једном мјесту имамо сажето све оно што смо раније имали у различитим институцијама – истакао је Тмушић.

Он је казао да сада предстоји представљање овог документа једном дијелу стручне јавности, као и лаичкој, како би се подигао ниво свијести о дјеловању у случају катастрофе, јер, како је казао, управо је то суштина овог документа.

ГИС експерт Биљана Меденица навела је да је “Процјена ризика од катастрофа” обухватила девет хазарда, и додатно мулти-хазарде.

ИС експерт Биљана Меденица

– Испред тима за мапирање, морам признати да је био велики изазов мапирати све сценарије, зато што је наш задатак био да на мапама прикажемо највјероватније нежељене догађаје, као и најкатастрофалније догађаје који могу да задесе Црну Гору. Кључни проблем је био недостатак просторних података, а то смо надомјестили тиме што смо од експерата добили јако квалитетне и конкретне резултате. Урадили смо 53 мапе хазарда и ризика. Подлоге на мапама су ортофото-снимци и топографске карте – информисала је Меденица.

Резултат рада нису само 53 мапе, већ и сет просторних података који су рађени у географском информационом систему, казала је Меденица и додала да се он може користити у разним институцијама, могу га користити експерти, а може се употријебити и током израде просторно-планске документације.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here