ИБМ: Поново отворен Акваријум Бока

Фото: Акваријум Бока

Након два мјесеца реновирања ентеријера и постављања два нова акваријумска базена, поново је отворен Акваријум Бока за посјетиоце. Ове радове је подржао пројекат EXCHAngE.  

-Aкваријум сада има нове танкове, побољшане услове за припрему морске воде и генерално боље услове живота за све изложене морске организме, наведено је  из Центра за заштиту биодиверзитета мора – Акваријум Бока Котор, у оквиру Института за биологију мора Универзитета Црне Горе.  

Извођач фирма Дема доо Kотор, извео је  комплексне радове реконструкције и проширења Акваријума Бока, који је обухватио  реконструкцију двије просторије, обнову камене фасаде, те акваријумског парка. Побољшане су акваријумске инсталације, укључујући термалне пумпе за гријање и хлађење воде. Освјежене су камене фасаде палаче Радоничић која је саграђена почетком 19. вијека.

Изградњом нових танкова  већег волумена за насељавање крупнијих примјерака риба и других морских јединки биће омогућено посјетиоцима да виде неких стотињак врста из нашег мора, као што су разне врсте риба, ракова, главоножаца, сипе, хоботнице и друге.  

Два нова изложбена павиљона постављена су у парку у дијелу Изложбе акваријума на отвореном.

Морске врсте Јадрана

Поновно отварање Акваријума нуди и ново искуство за посјетиоце на изложби на отвореном, опремљеној са два изложбена павиљона, у којима се представља невидљиви свијет мора, као и начини заштите Јадранског мора од загађења. Поред тога, два ЛЕД тотема емитују инфо материјал о Акваријуму и фасцинантне чињенице о мору.

Поновно отварање Акваријума уводи и нови производ: Плаву карту.

Развијен је специјално за посјетиоце прекограничног подручја Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора. Плава карта омогућава посјете по сниженој цијени на тематским рутама: Дубровник и Акваријум (Хрватска), Kотор и Акваријум Бока (Црна Гора), Водена стаза Хутово Блато и Водена стаза Мостар (Босна и Херцеговина). Очекују  да ће Плава карта побољшати прекограничну мобилност туриста и допринијети познавању прекограничног воденог биодиверзитета.

https://www.aquariumboka.ucg.ac.me/akvarijum-boka-se-ponovo-otvara/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here