Литија улицама Тивта и академија у Дому културе

Духовни сабор “У свјетлости Христовог васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима“ одржан је Тивту. Након дочекa моштију Превлачких мученика на Пинама, услиједила je литија кроз град коју је предводио Митрополит Нектарије са Крфа.

Вечерња служба одржана је у цркви Светог Саве, а у бесједи митрополит Нектарије је поручио да је црква доживјела многе недаће и да ће их и даље доживљавати, али да је најважније и што сви треба да запамтимо је ријеч коју је Господ рекао прије васкрсења “Не бојте се”.


-Црква је увијек остајала на ногама, статична, непоколебљива и људе је охрабривала и обављала своје главно дјело да упућује људе на спасење и ослобођење. У овом времену новог свјетског поретка и глобализације као и осталим временима прогоњена, али је и у таквим ситуацијама непоколебљива. Господња ријеч је увјек актуелна и трајна и испред свих других ријечи. Господ је рекао ја сам побиједио свијет и овом поруком и ми треба да се носимо у животу, казао је митрополит Нектарије.У Дому културе одржана је академија, а архијерејски протопрезвитер подгоричко-колашински Гојко Перовић поручио је да овај дан спаја много тема везаних за наше спасење.

-Дан сјећања на Христово васкресење, Дан сјећања на Превлачке мученике, Дан сјећања на трагичан догађај из наше историје спаљивање мошти Светог Саве на Врачару и дан кад се, већ колико година уназад, установила једна лијепа бокешка литија, коју последњих година нијесмо могли да практикујемо због болести која се била укоријенила међу нама, казао је Перовић.


У програму су учествовали дјечији хор Цвркутићи , српско пјевачко друштво Јединство Котор, црквени хорови Свети Сава, Рождество, Свети Василије Острошки и Свети Јевстатије Превлачки.

Духовни сабор “У свјетлости Христовог васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима“ , организовали су Митрополија црногорско-приморска, Српска православна црквена општина тиватска, Братство православне омладине Црне Горе и манастира Светог Архангела Михаила Михољска Превлака. Сабору су присустовали предсједник и потпредсједник Општине Тиват Жељко Комненовић и Владимир Арсић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here