Представа „Коштанин твист” – чар позоришта у позоришту

Комедија “Коштанин твист” театра “Вихор” из Београда, настала по мотивима чувеног дјела Луца Хибнера „Грета, страница 89“, у адаптацији и режиији Андреја Шепетковског, који је очарао новску публику заједно са Новљанком, Драганом Дабовић одиграна је у оквиру друге вечери 29. Херцегновских априлских позоришних свечаности.

Према ријечима Шепетковског, “Коштанин твист” прича је о стремљењима и мукама позоришних стваралаца, која слика различите карактере и стваралачке особености редитеља и глумаца. Полазећи од идеје демистификације процеса настанка једне представе, овај комад представља посвету театру и љепоти игре.

-Сваки добар текст који има истине које су вјечне може у свим временима да се ради и радиће се и за 200 година, као што се Шекспир и дан данас игра и увијек је актуелан. Ми смо исти, наша људска биологија је остала иста, односи су врло слични, само што се мијењају неке спољне околности, границе, државе, политика, техничка чуда, али заправо душе су нам исте, рекао је он.

Говорећи о искуству које има као глумац у улози редитеља, Шепетковски је рекао да се на тај корак не би усудио прије двадесет година, али временом је стекао потребно искуство.

-Велики совјетски редитељ, Сергеј Бондарчук, који је радио филм “Човјекова судбина” који сви сврставају међу десет најбољих на свијету, рекао је да сваки глумац временом, ако му је битна идеја онога што ради, има тенденцију да режира. Мислим да је то узрок, желио сам да своје идеје спроведем до краја, закључио је Шепетковски.

Како каже глумица Дабовић у представи показује на колико начина лик Коштане може да се одигра.

-Ово је позориште у позоришту и то је чар. Ја овдје показујем на колико различитих начина Коштана може да се одигра, а Шепетковски показује кроз једну једину реплику колико различитих карактера, типова редитеља постоји, истакла је Дабовић.

“Позориште и музика” је савршен концепт за ХАПС, сматра Дабовић.

-То никад нисам одвајала и супер ми је што је сада то наглашено. Вољела бих још само да свих 15 дана имамо позориште и музику. Ми смо позориште које то може да поднесе у сваком смислу и заиста подржавам да током 15 дана фестивала буде 15 представа, знам да је то технички јако напорно, али ја сам за то, рекла је Дабовић.

Театру “Вихор” синоћ је уручена Плакета “Милош Шами” за представу “Тешко је рећи збогом” која је добила највишу оцјену (4,81) публике на прошлогодишњем, 28. ХАПС-у. Плакету је у име Херцегновског позоришта Драгани Дабовић, која је играла и у награђеној представи, уручила Витка Вујновић.

У наставку ХАПС-а вечерас, 18. април од 20 сати биће уприличена премијера анимираног филма “Сат капетана Штумбергера”. Тридесетоминутни покретни стрип урађен је на бази играних дијелова радио драме “Сат капетана Штумбергера” за коју је текст написала Витка Вујновић, а оригиналну музику проф. Босиљка Кулишић и Николас Морета. Улоге су повјерене Дејану Ђоновићу и Марини Вујовић, аудио монтажа Драгану Видаковићу, визуализацију је урадио студио “Доњиспрат”, а продуценти су Херцегновско позориште и Радио телевизија Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here