Представа „Декамерон“ одиграна пред пуним гледалиштем – играње у Херцег Новом увијек изазов

Пред пуним гледалиштем Дворане “Парк“ уз овације и бурне аплаузе синоћ је изведена представа „Декамерон“, према тексту Ђованија Бокача, у драматизацији Стевана Копривице и режији Дејана Пројковског. Рађена је у Копродукција Градског позоришта Подгорица, ЈУ Културног центра Бар и Народног позоришта Ниш.

У представи, која је одиграна у склопу програма поводом Дана општине Херцег Нови, је четворо Новљана: драматург Стеван Копривица, глумци Милош Пејовић и Уна Лучић и асистент редитеља Бранка Кнежевић.

По ријечима Копривице, играње у Херцег Новом увијек је изазов без обзира на искуство и број изведби.

-Очекујете како ће ваш град реаговати и стварно ово што се догодило на крају представе, аплаузи, доказ су да је представа добро примљена. Једно необично искуство и писачко, редитељско и продукционо. Тумачити ренесансу данас, а да вас се данас тиче је велики задатак као и да проналазите све оне додирне тачке средњег вијека и ренесансе са садашњим тренуцима. Од болести, манипулације, догме све то је стало и код Бокача, а надам се и у овој представи, казао је Копривица.

Неке ствари се не могу промијенити ма колико човјечанство напредовало, казао је Копривица, мада како је рекао, није сигуран да увијек напредује.

-Човјечанство има и те неке ретроградне моменте, тако да ма шта се догодило неке ствари су константа које чине да се забринемо и запитамо над сопственим мишљењем и начинима како да се оствари лична слобода појединца наспрам онога што јој је задато као што је страх од смрти, болести, догме, манипалицаја догмом, манипулација религијом. Све се то дешавало у средњем вијеку, а и данас смо свједоци да се дешава, казао је Копривица.

Глумац Душан Ковачевић казао је да док је још био директор Градског позоришта била идеја да направе неко свевремено дјело, један класик, који се не обрађује често.

-Декаменрон се у историји обрађивао, али мислили смо да је сада право вријеме те манипулације, манипулацијe вјером, људима, политиком, као и у Декамерону што имамо епидемију куге, овдје смо имали и још увијек имамо корона вирус, који проузрокује неке изражене људске квалитете, особине и мане.

Кроз 10 прича из Декамерона пажљиво одабраних, видимо све нивое борбе човјека са друштвеним аспектима које га окружују било да је то стега, ослобођење, љубав, мржња.

-На крају оно што је јако важно и битно да послије ове представе  се људи запитају је ли цивилизација одмакла пуно од тог времена Бокача па до данас.

Током представе Ковачевић мијења ликове али каже и да има искуство у таквом игрању.

-Мени је драгоцјено било то што радим са Пројковским, да Стевов рукопис Декамерона отјелотворим заједно са младим колегама који чине овај ансамбл. Драго ми је да сам и учио од њих, а надам се и они од мене како се заједништвом постиже успјех. Чар игре у овој представи је та промјена улога или промјена стилова игре што опет глумцу много значи и да испољи раскош талента или открије да може нешто више, казао је Ковачевић.

Глумица, Новљанка Уна Лучић задовољна је играњем и мисли да су Новљани лијепо примили представу.

-Било је лијепо радити драматизацију Стевана Копривице, играти са Милошем Пејовићем који је диван партнер и са којим сам радила прву представу прије двије године. Увијек је лијепо радити са људима које знате од раније, а најљепше је кад играте кући, казала је Лучић.

Истакла је да је било захтијевно мијењати улоге, али и занимљиво играти се на такав жанровски начин.

-Било је стварно интересантно, али и није било превише захтијевно, јер смо ми група глумаца који причају све те приче да би се спасили од вируса, пандемије у којој се налазе.

Представа Декамерон до сада је одиграна у Бару, Подгорици и Нишу.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here