Херцег Нови – Европски град спорта за 2024. годину

Херцег Нови је добитник престижне титуле – Европски град спорта за 2024. годину. Ово значајно признање биће уручено челницима наше Општине на свечаној церемонији  7. децембра у Бриселу, казао је гостујући у емисији Новско јутро на РТХН, секретар Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица.

Како је појаснио, ово престижно признање нашем граду доноси државни, регионални и међународни значај и сврстава га међу 3000 градова титулара, отвара могућност прилива значајних финансијских средстава за побољшање спортске инфраструктуре и сарадњу са европским клубовима и институцијама.

-У априлу смо поднијели кандидатуру за Европски град спорта за 2024. годину  кроз организацију ACES Europe. Кандидовали смо се за ову титулу  за градове између 25 000 и 500 000 становника. Јуче поподне нам је потврђено да смо добили ту кандидатуру и освојили тутулу Европског града спорта за 2024. годину. На то сам ја као и све колеге поносни. У Брисел ћемо да идемо  7. децембра и тада ћемо унијети заставу нашег града у зграду Европског парламента, казао је Кисјелица.

Титула, како је истакао Кисјелица, уз  улазак у организацију ACES Europe омогућиће и већа финансијска средства из Европских фондова.

-Организација се бави повезивањем градова који посебан фокус стављају на спорт. То је мрежа од преко 3 000 градова од Мадрида, Глазгова, Дубаиа итд. Велики фокус стављају на спорт и то ће нам омогућити много већа финансијска средства јер организација има добру сарадњу са УНЕСКО и Европском комисијом. Кроз општинску Канцеларију за међународну сарадњу можемо да приступамо фондовима, кроз различите пројекте. Очекујем да ће у наредном периоду бити више таквих пројеката који се односе баш на спорт и спортску инфраструктуру, казао је Кисјелица.

Да Херцег Нови заслужује ово звање, увјерили су се почетком октобра представници Комисије ACES Europe боравећи у граду олимпијаца који је на последњој Олимпијади имао чак 20 спортиста и спортских радника.

Новским олимпијцима у част, али и у знак сјећања на успјешне спортисте ранијих генерација, Општина Херцег Нови је иницирала снимање филма „На златним скалама“ чија ће премијера бити одржана 23. октобра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here