Изложба слика Атанасија Поповића „Сликар бесмртног имена“ у Градској галерији

У оквиру програма поводом  Дана општине Херцег Нови у градској галерији Јосип Бепо Бенковић 20.октобра у 19.00 часова биће уприличено отварање изложбе слика Атанасија Поповића под називом „ Сликар бесмртног имена“. Изложба је настала у сарадњи Градског музеја Мирко Комненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић  и Музеја Херцеговине Требиње.

Слике херцеговачких, далматинских и босанских крајолика, мртва природа, мотиви из свакодневног живота и портрети  највише су заступљени на дјелима првог академског сликара из Требиња Атанасија Поповића, који је рођен 30. јануара 1885. године.

Најранија дјела овог врсног умјетника показују утицај бечког академизма, док у каснијим годинама Атанасије формално усваја импресионизам. Углавном је радио уља на платну, а изразито тaлентован био је у цртежу.

Највећи број слика хервеговачког умјетника чува се у Музеју Херцеговине Требиње, у којем је 1989. године, као поклон сликаревог брата Уроша Поповића, отворена и стална музејска поставка Меморијална галерија “Атанасије Поповић”.

Дио слика чува се и Умјетничкој галерији града Дубровника, а дио у Умјетничкој галерији БиХ, док је већина дјела у приватном власништву.

Атанасије Поповић студирао је у Бечу гдје га је затекао и Први свјетски рат, послије којег се враћа у домовину. Једно краће вријеме боравио је у Ђакову, а затим се највише задржава у Дубровнику гдје је провео последње године живота и сахрањен 1948. године.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here