Представа „Чеховљева соба“, сезона прва (девет малих прича)“ вечерас на ХАПС-у

Фото: Народно позориште Тимочке Крајне „Зоран Радмиловић”

Програм 29. издања ХАПС-а биће настављен вечерас предсатавом „Чеховљева соба“, у продукцији Народног позоришта Тимочке Крајне „Зоран Радмиловић” из Зајечара.

Како појашњава уредница позоришних програма у ЈУК Херцег фест, Милина Ковачевић, постулати које је Чехов поставио, бавећи се позориштем, иако му то није била примарна премиса, поштују се и данас, док његово писање дефинише снажна карактеризација ликова, јасна атмосфера и својеврсни тужни хумор.

– Комад „Чеховљева соба“, у пуном називу „Сезона 1. Девет малих прича“, састоји се од тих девет малих прича и прави је примјер за упознавање највећег руског драмског писца. Осим што глумци одлично глуме те добро написане ликове, они свирају и пјевају на сцени са бендом представе – позориште и музика – наводи она.

Ковачевић је објаснила о каквом је заправо позоришном комаду ријеч и због чега је препоручује публици свих узраста, а највише средњошколцима, како би схватили генијалност Антона Павловича Чехова.

– Ово је за моје схватање веома модерна представа, на класичним премисама, гдје је све јасно, али динамично и дешава се у сценском простору, ријешеном једноставно генијиално, чему је редитељ Никола Завишић прилагодио мизансцен и опет се враћамо на глумачку игру и као код свих добрих представа све је повезано и условљава једно друго – казала је она.

Редитељ Никола Завишић и драматург Уна Ђелошевић, заједно са глумцима зајечарског позоришта овом представом публици нуде сценско-музичко путовање кроз девет сасвим различитих кругова пишчевог  живота и ново читање његових прича.

Међу девет одабраних прича су оне о сасвим интимним, малим догађајима ( „Женска освета“, „Отишла је“ и „Мекушац“), великим, гласниим размирицама („Неопрезност“, „Камелеон“, „Чиновникова смрт“),  њежним али и суровим зимским интимама („Шала“) и женским причама („У хотелу“, „Последња Мохиканка“).

Почетак представе заказан је за 20.30 сати, а улазнице по цијени од 8 еура могу се купити на благајни Довране Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here