ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ ЦГ АЛЕКСА БЕЧИЋ У ПРВОЈ ЗВАНИЧНОЈ ПОСЈЕТИ ОПШТИНИ ХЕРЦЕГ НОВИ

Општина Херцег Нови може да буде сигурна да ће у  Скупштини Црне Горе имати искреног и поузданог партера који на здравим основама жели да заједно радимо ствари за добробит сваког грађанина, поручио је предсједник Скупштине Алекса Бечић  након прве званичне посјете.  Бечић се састао са предсједником Општине Стеваном Катићем и његовим сарадницима, а потом и са представницима клубова одборника у локланом парламенту.

– Драго ми је да сам данас видио да у овим условима пандемије, сложене економске ситуације и свим потешкоћама којима се руководство локалне самоуправе суочава,  не изостаје развојна компонента. Ја сам увјерен да ће Влада имати истински здрав однос какав треба да има Влада ка локалним самоуправама и да ће се ријешавати проблеми. Да ћемо имати ријешено укидање путарине на путном правцу Мељине Петијевићи и да ће Влада дати подстицај томе.  Да ћемо ићи ка децентрализацији и тиме јачати локалне самоуправе и ширити опсег изворних прихода, али и да ће се преиспитати приватизације у ЦГ. Скупштина ЦГ ће имати здрав партнерски однос са свим локалним самоуправама невезано за консталацију политичких односа, поручио је Бечић.

Предсједник Катић је изразио посебно задовољство што су Херцег Нови од формирања нове државне власти посјетили и премијер Здравко Кривокапић, министартка просвјете културе, науке и спорта Весна Братић и данас предсједник Скупштине ЦГ Алекса Бечић и што су представници локлане власти имали прилику да их упознају са свим проблемима са којима су се суочавали и борили  претходних година.

-Разговарали смо о свим оним питањима која се тичу самог процеса децентрализације када је у питању локална самоуправа , сарадњи општине ХН и Скупштине ЦГ. Са предсједником Скупштине размјенили смо мишљења који су то закони који би у наредном периоду требало да се мјењају, допуњавају и  усвајају. Из искуства због неких закона имали смо и ми и моје колеге бројне проблеме , међу којима су закони о планирању и уређењу простора и финансирању локалних самоуправа. Сви ти закони правили су баријеру за фукционисање приморских општина. Такође, подршка у смјеру децентрализације предузећа Морско добро, а о томе смо у претходном периоду разговарали и са премијером Здравком Кривокапићем. Заиста ми је драго да постоји сагласје по том питању да се врати на управљање општинама у приморју тај приобални дио као најважнији ресурс за те локалне самоуправе, казао је Катић.

Он је казао да су и са предсједником Скупштине ЦГ говорили  о горућим проблемима – приватизацијама  ХТП Бока и болнице у Мељинама:

То су два витална проблема у Херцег Новом која се по хитној процедури морају рјешавати, раскинути уговоре о приватизацији а Општина Херцег Нови ће бити партнер и општини и Влади и Скупштини Црне Горе, Комисији за приватизацију. Поновићу, нови и снажнији, позитивни вјетрови дувају ка Херцег Новом и заиста ми је задовољство што смо разговарали са предсједником Скупштине и што ћемо наставити сарадњу са државним органима Црне Горе.

Предсједник Скупштине је заједно са домаћинима обишао јавну гаражу у изградњи, Павиљон Градске музике и Дневни центар за дјецу са сметњама у развоју чија је изградња у завршној фази. Састнаку са предсједником СЦГ присуствовали су и потпредсједници општине Весна Самарџић и Милош Коњевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here