ПОМОРЦИ МОРАЈУ БИТИ У ГРУПИ ЗА ПРИОРИТЕТНУ ВАКЦИНАЦИЈУ

Представљањем Стратегије за имунизацију становништва крајем седмице биће познато да ли ће и поморцима бити омогућено приоритетно вакцинисање, без којег се, по свему судећи, неће моћи укрцавати на бродове иностраних компанија.

Из Удружења агенција за посредовање при запошљавању помораца апелују да се на вријеме омогући вакцинација поморцима, како не би дошли у ситуацију са почетка пандемије, када им на вријеме није омогућено ПЦР тестирање.

Предсједник Удружења, капетан Ненад Лазовић казао је за РТХН да је то један од проблема са којима ће се поморци неминовно суочити.

– Оно што је веома значајно за нас у овом тренутку да се надлежно тијело у Црној Гори – Министарство здравља на неки начин упозори да постоји неко ко се зове “кључни радник у транспорту”, међу којима су и поморци, да се не би десило као и са ПЦР тестовима да не дјелујемо посљедично – упозорава Лазовић.

У наредном периоду компаније ће захтјевати потврде о вакцинацији, поготово оне у којима су запослени из земаља у којима је већ доступна вакцина против корона вируса, а то може представљати проблем црогорским поморцима.

– Сваки послодавац ће правити своја правила, одређени терминали имају своје захтјеве за ПЦР тестове, то је нешто што је у овој индустрији познато. Поново један апел јер у овом тренутку нисмо имали могућности разговарати са ресорним министарством нити комисијом која је требала да се бави поморцима која се није ни састала. Добар термин да се уведе термин кључних радника у транспорт јер ће то престављати проблем – објашњава Лазовић.

Из Министарства здравља саопштено је да ће током ове седмице стручном савјетодавном тијелу за имунизацију Црне Горе бити представљена стратегија, те да ће бити прецизирано које ће групе бити прво вакцнисане.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here