ЈУКOMAT 2021 У ХЕРЦЕГ НОВОМ – СПРЕМАН ЗА KРАЈ ПАНДЕМИЈЕ

Kонференције, које се традиционално од 1995. године, одржавају у Херцег Новом, постале су бренд научног конгресног туризма. Протекле године, иако је конференција ЈУКOMAT била припремљена, није одржана – због пандемије корона вируса.     

 – Спремни за крај пандемије, као никад до сада са подигнутом љествицом успјешности за пленарне предаваче и уколико  би имунизација, примјеном вакцине против  Ковида -19, окончала пандемију – у том случају би YUCOMAT 2021 био скуп најуспјешнијих стваралаца из области науке и инжењерства материјала и нанотехнологија. Већ сада су своје учешће потврдила два добитника Нобелове награде и десет од првих 36 најуспешнијих истраживача, са листе на којој се налази 4.238 истраживача са Хиршовим индексом већим од 100, казао је, гостујући  у емисији „Минути за науку“, проф. др Драган Ускоковић, члан Института техничких наука САНУ, предсједник Друштва за истраживање материјала Србије и организатор годишњих конференција YUCОМАТ у Херцег Новом.  

 Ријеч је о добитницима Нобелове награде  Michael  Stanley Whittingham за хемију 2019, и  Sir Andre K. Geim – за физику, мада су и други са листе на врху успешних у области нових материјала и нанотехнологија, укључујући и доста нових представника средње генерације, чија се цитираност у последње вријеме мјери десетинама хиљада годишње.

– Тренутно највећи проблем којим је цео свет заокупљен је пандемија коронавирусом. Вирус у основи представља мултифункционалну природно насталу честицу, сферног облика и врло сложеног хемијског састава. Величина честица вируса САРС-КоВ-2 је различита и налази се у интервалу од  70-120 нанометара, сферног је облика и у њеној унутрашњости је геном РНА, обложен са бројним протеинима. На површини сфера налазе се шиљци, који су споља округли, спљоштени или у облику дугмета, односно печурки, састављени од гликопротеина. Њих је све заједно стотинак на једној сфери (вирусу), помоћу којих вирус долази у контакт са живом ћелијом, што је услов за њихово размножавање. Живе ћелије могу бити веће и до милион пута од величине вируса. Након доласка у контакт са живом ћелијом, вирус продире у њу, сазрева и када довољно нарасте, проузрокује њену смрт, чиме се створе услови за њихов излазак. Мала величина честица вируса и сво зло које су нанели човечанству за време ове пандемије, послужила је да се развије методологија за израчунавање укупне запремине наночестица којима су заражени сви људи до данас. Рачуница показује да би све наночестице које су заразиле 80 милиона људи у свету  стале у запремину од 60 мл, образложио је др Ускоковић.

ПРИПРЕМЕ ЗА ЈУКОМАТ 2021

Многе новине се појављују свакодневно, а неке за које се очекује да се ускоро појаве, делују као сајенс фикшн , попут „паметних наночестица“ које круже нашим крвотоком, прате све поремећаје у организму, дијагностицирају оштећења и одабирају одговарајући облик љечења.

-Све су то теме о којима ће се говорити на конференцији YUCOMAT 2021 у Херцег Новом  почетком септембра ове године. На Kонференцији би требало да по први пут говоре два добитника Велике Награде Друштва, за трајан и изванредан допринос науци и инжењерству материјала, које је прошле године обиљежило 25 година рада.                                                  

Планирано да говори добитник награде за 2020. годину  Роберт Синклаир са Стенфорд Универзитета, дугогодишњи Председник међународног савјетодавног Kомитета, а онда и добитник награде за 2021.годину. Према пропозицијама Друштва, позив за предлог кандидата за Велику Награду Друштва 2021 објављен је на сајту Друштва, а одлука Kомитета који већински сачињавају претходни добитници, биће донијета до 1. маја, 2021 године, објаснио је проф др Ускоковић.  

 Он је подсјетио да YUCOMAT, као годишњи скуп Друштва за истраживање материјала Србије, по много чему представља јединствену Kонференцију.

-Друштво наставља традицију најпре формираног Југословенског друштва за истраживање материјала, које је прву конференцију одржало 1995.године у Херцег Новом, у то време у држави Југославији. Након тога „простор“ новоформираних држава се сужавао, а YUCOMAT опстао, као једна од ретких конференција и уопште културних догађаја којима је Херцег Нови обиловао, да би се данас одржавао ван земље чије Друштво представља. Но то је имало и своје дражи, јер је и у најтежим периодима привлачило људе из целог света, симболизујући потпуну отвореност, да би последњих година 80 одсто  учесника било из иностранства, ван наших простора. То је и разумљиво јер нови материјали и нанотехнологије представљају окосницу развоја човечанства и за сусрете људи који раде у тој области не постоје никаква ограничења, образложио је др Ускоковић.

 Никада „паметни телефон“  не би могао остварити толику разноврсност функција и толики успјех, без кључних истраживачких продора у новим материјалима и нанотехнологијама.

-Немерљиве су благодети, које је ова област већ подарила човечанству. Уклањање загађивача из подземних вода и земљишта, повећање ефикасности соларних панела, спречавање инфекције рана и прецизно циљање болесних ћелија унутар тела, неки су од примера њиховог доприноса бројним националним приоритетима: заштити здравља, квалитету животне средине, уштеди енергије и уопште одрживом развоју и свим мулитидисциплинарним областима. Ако се створе  услови да се Kонференција одржи, изванредни пленарни предавачи који су већ потврдили свој долазак и други учесници, који су најавили своје присуство као и пратећи садржаји Kонференције, гаранција су да ће YUCOMAT 2021 превазићи све досадашње Kонференције из области нових материјала и нанотехнологија, указао је проф. Драган Ускоковић.

Он је подсјетио да није случајно што je Херцег Нови изабран за домаћина репрезентатативним научним конференцијама YUCOMAT, настављајући традицију претходних конференција о синтеровaњу, које су организоване у  Нуклеар центру у Херцег Новом, односно, хотелу Нуклеарне комисије Југославије , гдје  је 1969. године организована прва конференција о синтеровању (обликовању материјала). Ту су били присутни научници свјетског гласа  и са запада и источног блока. Потом су  синтеровање проширили на  ширу област нових материјала и касније од 1995. године су признали нанотехнологије. Организатор скупова проф. Драган Ускоковић  настоји да одржи ту традицију и поред тешких услова одржавања, разних притисака и уједно примамљивих понуда да се пребаце у друге богате дестинације широм свијета, одлучио је да остане у нашем граду којег су учесници прихватили као мјесто окупљања и дружења,  најприје у хотелу Плажа , потом Хунгест Сун ризорту.  Ријеч је о свјетској конференцији са најзначајним дешавањима из те области, а надају се да ће ту и остати и Херцег Нови позиционирати на мапи најпрестижнијих научних конгресних одредишта  свијета.   

https://www.mrs-serbia.org.rs/index.php/yucomat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here