ПРЕДСЈЕДНИК СИ НА ВИРТУЕЛНОМ САСТАНКУ СВЈЕТСКОГ ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА 2022.

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Предсједник Кине Си Ђинпинг присуствовао је виртуелном састанку Свјетског економског форума 2022. године на позив оснивача и извршног Клауса Шваба.

Си је рекао да ће кинеска лунарна Нова година тигра почети за дијве недеље, а у кинеској култури тигар је симбол храбрости и снаге.

– Пред озбиљним изазовима човечанства, морамо храбро да превазиђемо разне опасности и претње на путу напретка, те да отклонимо изазове које доноси пандемија ковида-19 и да пуном снагом унапредимо опоравак економије и друштва. Нека сунце наде осветли човечанство – рекао је Си.

Кинески предсједник је рекао да данашњи свијет пролази кроз велике промјене невиђене у претхотном вијеку.

– Треба да нађемо нове прилике упркос опасностима и да окупимо велику снагу за превазилажење тешкоћа и изазова – рекао је Си.

Он је истакао да чињенице поново указују на то да преко 190 земаља свијета не плови одвојеним бродовима, него једним великим бродом са заједничком будућношћу.

– Мали бродови не могу да се одупиру јаким таласима, само велики брод то може – рекао је кинески предсједник.

Си је нагласио да је економска глобализација тренд времена.

– Све земље треба да инсистирају на правом мултилатерализму; да отклањају баријере, а не да постављају баријере; да буду отворене, а не у изолацији; да буду интегрисане, а не да се раздвајају, како би унаприједиле изградњу отворене свјетске економије – додао је кинески председник.

Си Ђинпинг је нагласио да су миран развој и сарадња заснована на узајамној користи прави пут којим свијет треба да иде. Различите земље и различите цивилизације требало би да се развијају заједно на бази узајамног поштовања.

– Морамо да инсистирамо на дијалогу и да се супротставимо свим облицима унилатерализма, протекционизма и свим облицима хегемонизма и политике моћи – сматра Си.

Он је истакао да кинеска привреда одржава добар тренд раста и додао да је бруто домаћи производ (БДП) Кине порастао за 8 одсто на годишњем нивоу на 114,37 билиона јуана (око 18 билиона америчких долара) у 2021. години.

– Упркос огромном притиску изазваном промјенама у домаћем и спољном економском окружењу, основе кинеске економије нису се промијениле. Пуни смо повјерења у будућност кинеског економског развоја – наводи Си.

Кина инсистира на зеленом развоју и уложиће напоре у свестрану изградњу еколошке цивилизације и појачати превенцију и контролу загађења, како би се побољшали производња и животна средина Кинеза.

Кина је увјерена да ће свијету донијети једноставне, безбједне и дивне Зимске олимпијске игре. Слоган Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. године гласи: „Заједно за заједничку будућност!“ Хајде да се удружимо и да заједно идемо у будућност са пуним повјерењем!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here