ХЕРЦЕГ ФЕСТ И „БУЂЕЊЕ ЉЕТА“ НАГРАЂЕНИ НА МЕЂУНАРОДНОМ КОНКУРСУ

ФОТО: ЈУК Херцег фест

Међународна организација „EFFORTS“ додјелила је ЈУК Херцег фесту, као најиновативнијем и најактивнијем члану, награду „European Fortress Summer“ за пројекат „Буђење љета“. У конкуренцији за 2021. годину било је 10 такмичарских градова.

Како је саопштено из Херцег феста, ова награда је само доказ успјешног пословања, дугогодишњег вођења и одржавања љетних програма на тврђавама Херцег Новог.

– Дизајн награде, односно трофеја који смо добили на овогодишњем конгресу у Бриселу, а који ће нам бити уручен поштом, ради рестрикција узрокованих КОВИД-19 вирусом, инспирисан је математичким облицима – полигонима, као што су петоугао, шестоугао и седмоугао, који су насумично повезани, стварајући заједно круг који симболизује јединство. Унутрашњост је тамно плаве боје и самим тим означава заставу Европске уније, док спољашност, у боји теракоте одаје почаст зидарству, тј градњи свих утврђења – наведено је у саопштењу.

Трофеј EFFORTS је холандског поријекла и дизајна, направио га је Елко Винмана, идејни сребрар CОR UNUM керамичке компаније и представља свијет у коме је комерцијално предузетништво комбиновано са идеалистичким циљевима.

Овогодишњи конгрес је био заказан за 13. jануар и трајао је до 18 часова. Конгресу су присуствовали предсједник организације EFFORTS Франк Петер, генерални секретар Рафаел Деро, шеф организације EUROPA NOSTRA у Бриселу Джими Джамар, управни директор организације FORTE CULTURА Дирк Родер, представници организација ICOMOS/ICOFORT, као и сви остали представници чланица својих градова широм Европе којих је било преко 120.

Дискутовало се о дугорочној стратегији како направити чистију Европу до 2050. године – континент који неће бити загађен угљен диоксидом, као и тражење европског одрживог рјешења културне баштине кроз зелено (природа) и плаво (воде). Такође, све чланице су представиле своје пројекте и дали идеје прилагођене енергији и клими.

Чланови конгреса су са одушевљењем примили представљену презентацију Херцег Новог, КОЈУ ЈЕ ПРИПРЕМИО Херцег фест и једногласно се сагласили да је награда и више него заслужена, а честитке су услиједиле од свих присутних.

Посебно се издваја честитка Данијела Сфере, који је, поред осталих титула које носи, и пројектни менаџер ЕУ фондова, а рекао је да од срца честита Херцег Новом на добијеној награди јер је то град пун јединствених културних добара из различитих доба и култура. Доњета је одлука да Херцег Нови буде домаћин конгреса организације EFFORTS у једној од наредних година.

ЈУК Херцег фест је 2019. године званично постао члан Европских мрежа утврђених градова и одбрамбених фортификација (EFFORTS).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here