Предмет Медијска писменост од наредне школске године у основним школама

(Фото: Завод за школство)

Имплементација изборног предмета Медијска писменост у основним школама била је тема округлог стола у Заводу за школство, а повод упућивање на значај увођења овог изборног предмета, који ће ученици од наредне школске године моћи да бирају у седмом, осмом или деветом разреду. Предмет ће предавати наставници са завршеном акредитованом обуком Завода, саопштено је из ове институције.

Иницијатор увођења предмeта Медијска писменост у основне школе је Институт за медије Црне Горе, који је уједно и издавач приручника за наставнике.

Завод за школство подржава појединце и институције који желе да заједничким дјеловањем образовање учине бољим, поручила је в. д. директорице, Зоја Бојанић Лаловић.

Зоја Бојанић Лаловић, в. д. директорице Завода за школство (Фото: Завод за школство)

Она је нагласила ја да су грађани изложени „поплави манипулација“ и да је за данашње генерације важно не само промишљено читање и дијељење медијских порука, већ вјештине и знање за њихово квалитетно креирање.

Говорници на округлом столу били су директорица Института за медије Црна Гора Оливера Николић, руководитељка Службе за односе са јавношћу и опште послове у Агенцији за електронске медије, Елвира Салагић Цековић, професорица медијске писмености и једна од ауторки програма за гимназије Божена Јелушић, ауторка и аутор предметног програма и приручника за наставнике, Светлана Јоветић Копривица и Мирослав Минић.

Аутори, ентузијасти-практичари Светлана Јоветић Копривица и Мирослав Минић, поручили су најгласније оно што је и закључак свих присутних: „Медијско описмењавање неопходно је онима чији су ставови, мишљење и идеје још увијек у процесу креирања. Морамо одговорно приступити одгајању младих како бисмо рачунали да ‘свијет‘ остављамо у сигурним рукама“.

(Фото: Завод за школство)

Уз Институт за медије, партнери на овом пројекту су Агенцијом за електронске медије и Министарством просвјете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here