Предлог општег колективног уговора послат надлежним институцијама

Министарство рада и социјалног старања послало je Приједлог општег колективног уговора надлежним институцијама , а након добијања позитивног мишљења упућено Влади на разматрање, саопштено је након сједнице Социјалног савјета Црне Горе.

Генерални директор Директората за држани буџет Бојан Пауновић, који је упознао Савјет са Приједлогом закона о буџету Црне Горе за 2023. годину.Савјет је још једном нагласио да је потребно да социјални партнери буду упознати са планираним буџетом прије него буде упућен у скупштинску процеруру. Закон о буџету је битан са аспекта запослених у јавном сектору, али и привреде чији су фокус интересовања пореска оптерећења.

У том контексту размијењена су мишљења и о потребама измјена и допуна Закона о зарадама запослених у јавном сектору, али и иницијативу о измјенама и допунама Закона о порезу на доходок физичких лица. Став Владе Црне Горе по питању иницијатива за измјене ова два и још неких прописа дао би више простора социјалним партнерима да дођу до компромисних рјешења током преговора на нивоу више гранских колективних уговора.

На сједници је констатовано именовање нових представника Владе Црне Горе у Савјету.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here