Православни вјерници прослављају Светог Николу

Свети Никола Чудотворац је једна од најчешћих крсних слава. Посебно се слави у Боки, као заштитник помораца, рибара и путника. Никољдан је и празник дјеце. 

 Храмовска слава са литургијом, литијом и сијечењем славског колача обиљежава се  у Саборном храму  Светог Николе у Радованићима на Луштици. Свечано је и у  црквама посвећеним Св. Николи  у Баошићу, Суторини, на Kрушевицама и Жлијебима.

Kако Свети Никола пада у вријеме великог Божићног поста, вјерници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Свети Никола свој духовни живот почео је у манастиру Нови Сион код свог стрица, гдје се и замонашио. Према предању, кренуо је у народ да шири вјеру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утјеху, мир и добру вољу међу људе.

Никола је умро 19. децембра 345. године и сахрањен  у Саборној цркви Мирликијске митрополије, а крајем 11. вијека његове мошти пренесене  су у Бари, у манастир Светог Јована Претече.  У знак сјећања преноса његових моштију у Бари 22. маја храму је у 14. вијеку, српски краљ Стефан Дечански слао богате прилоге и цијелу цркву украсио сребром у знак захвалности што му је, како је вјеровао, Св. Никола повратио вид.

 У новије време, захваљујући рекламама „кока-коле“ и потрошачком друштву на западу Св. Никола је познатији као Дједа Мраз (Санта Kлаус, скраћено од Санта Николаус – Свети Никола). Док је на православним иконама приказан као висок човјек у препознатљивом црвеном плашту, са епископском митром на глави и штапом у руци, како дарује дјецу поклонима из џака, потрошачко друштво је то искористило као рекламу. Црвени плашт је остао, као и дуга сиједа брада, али су убачени ирваси, који вуку саонице, којима Дједа Мраз обилази свијет дијелећи дјеци  поклоне.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here