Правни тим Атлас Групе: Суд изабрао предсједника арбитраже, ускоро почиње процес

Предсједник Атлас групе, Душко Кнежевић. Фото: Танјуг

Арбитражни поступак који су Душко Кнежевић, Атлас Капитал Холдинг Лимитед и Мељине Комплекс Лимитед покренули против Владе Црне Горе, требало би званично да почне за мјесец. Будући да двије стране нису постигле договор око избора предсједника Арбитражног трибунала, Стални Арбитражни суд у Хагу поставио је професора Доналда МекРеја као предсједника по свом нахођењу, што је био последњи корак прије почетка расправе пред арбитражним судом, саопштио је правни тим Атлас Групе. Арбитража ће се водити пред Сталним арбитражним судом у Хагу.

Двије стране раније су изабрале арбитре – Влада Црне Горе арбитра у поступку инвестиционе арбитраже, правника Бернарда Сепулведа Амора из Мексика, док је избор предсједника Атлас Групе Душка Кнежевића и његових компанија проф. др Гуидо Сантиаго Тавил из Аргентине.

Подсјећају да су правни тим Атлас Групе и Душко Кнежевић 1. децембра 2020. године послали Захтјев за арбитражу, чиме је покренут поступак против Владе Црне Горе ради накнаде штете.

На основу билатералног споразума који су заједничка држава Србија и Црна Гора потписале са Кипром 2005. године, а будући да су Атлас Капитал Холдинг Лимитед и Мељине Комплекс Лимитед кипарске компаније, поднијета је тужба против Црне Горе пред међународном Вашингтонском конвенцијом за заштиту страних инвестиција, и у складу са арбитражним правилима Комисије Уједињених нација за међународно трговинско право, покренут је инвестициони арбитражни поступак против Црне Горе за накнаду цјелокупне учињене штете.

Црна Гора је била у обавези да штити стране инвестиције према међународно преузетим обавезама, а понашање државних органа, како наводе, које је јасно указивало на озбиљне пропусте и противправно дјеловање према Атлас Групи и њеним компанијама, прихваћено је у арбитражном поступку.

Душко Кнежевић је био принуђен да покрене поступак како би заштитио своје интересе и повратио незаконито одузету имовину. Упућен је одшетни захтјев од 500 милиона еура колико је процијењено да су Атлас Капитал Холдинг Лимитед, Мељине Комплекс Лимитед и предсједник Атлас Групе претрпјели штету, као резултат политички мотивисане кампање против Кнежевићевих улагања у Црној Гори, што укључује и двије банке – Атлас Банку и Инвест Банку Монтенегро и пројекат изградње хотелских комплекса на обали мора.

Иако свјесни висине штете која је причињена Атлас Групи и њеним компанијама, став правних заступника је да се пронађе компромисно рјешење са Владом Црне Горе. До сада је три пута упућиван предлог о поравнању – Влади Душка Марковића, Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића. Предлог ће бити упућен и премијеру Милојку Спајићу да се постигне договор и нађе рјешење о поравнању, јер би било неправедно да грађани Црне Горе плаћају штету коју је својим поступцима начинио Мило Ђукановић.

Опредјељење господина господина Душка Кнежевића јесте да се слободно врати у Црну Гору и да пред судским органима докаже апсурдност оптужница које је против њега монтирао Миливоје Катнић. Добро је познато да је Ђукановић, након што је Кнежевић отворио његове афере, као доказ корупције и криминала у врху црногорске власти, преко специјалног тужиоца Катнића покренуо је немилосрдну кампању против Атлас Групе и Кнежевића, са јасном намјером да се уруше пословни кредибилитет и финансијска стабилност компанија које послују у оквиру Атлас Групе.

Покретачи арбитражног спора опредјељени су за договор са Владом Црне Горе, вјерујући да ће нова политичка гарнитура у Црној Гори имати више слуха и прихватити понуду да се постигне међусобни договор, било кроз арбитражни поступак, или вансудским поравнањем.

Правни тим Атлас групе пита Министарство финансија и предсједника Владе Милојка Спајића да ли су спремни да прихвате понуђени договор са тимом Душка Кнежевића и Атлас Групе, или ће ризиковати да изгубе спор пред Арбитражним судом у Хагу и у том случају би морали оштећеној страни да исплате неколико стотина милиона еура, што би озбиљно угрозило црногорски буџет и негативно се одразило на кредитни рејтинг Црне Горе што би утицало код нових задужења у иностранству.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here