Познати шансоњер Ибрица Јусић наступа вечерас у Парку Бока

кантаутор Ибрица Јусић, шансоњер

У оквиру Новске новогодишње феште у Парку Боке вечерас (петак) од 20:00  биће одржан концерт екс југословенског шансоњера Ибрице Јусића.

Улаз је слободан, саопштено је из ЈУК Херцег фест.

Ибрица се не одваја од свога пса, који је његов вјерни пратилац, а тако је стигао и у Херцег Нови, у којем ће се вечерас представити Новљанима и гостима.

Ибрахим „Ибрица“ Јусић хрватски је кантаутор шансона и забавне музике, босанскохерцеговачког поријекла из Мостара. Живи у Дубровнику. На естрадном небу Ибрица Јусић се јавља 1968. године на фестивалу у Загребу. Након Загреба одлази у Париз гдје стиче прва међународна искуства наступајући у најпрестижнијим париским кабареима. Ослањајући се на елементе француске шансоне годинама је стварао препознатљив и веома јединствен ауторски израз, који се одликује поетиком и интелектом, као и компоновањем на стихове познатих пјесника. Ипак, сваког љета враћа се у свој град и на Скалинима одржава своја традиционална поноћна концертна дружења с вјерном публиком. Деценијама је заштитни знак Дубровачких љетних игара, на којима се редовно појављује као домаћин поноћних концерата на скалинама, те уз самосталне гитарске рецитале у репрезентативним Кнежевим дворима. Један је од првих пјевача који је за тадашњи Југотон снимио ЛП плочу 1974. године.Објавио је албум 1975. године, са којим стиче дискографску славу широм Југославије. То се посебно односи на његове ране пјесме попут: „Мачка“, „Добро јутро, Маргарета“, „Поноћ“, „Јуби сан вашу ћер“, али и компоновањем на стихове Wиллиама Схакеспеареа, Бертолта Брецхта, Паљетка, Мирослав Антића, Бритвића и других.

Наредних година свира концерте у готово свим познатијим свјетским дворанама попут: Сиднејска оперска кућа (Сyднеy Опера Хоусе), Царнегие Халл у Неw Yорку, Цхина Тхеатре у Стоцкхолму и многим другим. Прекретница у његовом раду је био први симфонијски албум „Ибрица“ (1981), урађен у богатим медитеранским аранжманима старијег брата, маестра Ђеле Јусића, који је за Ибрицу написао антологијске пјесме, попут: „Шалом Сарах“, „У сваком случају те волим“, „На Страдуну“ и друге.

Перо Готовац, познати хрватски композитор и диригент, истовремено и један од првих сарадника с којима је млади Ибрица у Загребу имао част да ради 1994. године написао је врло осебујан попратни текст „Након тридесет година“ за јубиларно издање „Ретроспективе“ са најбољим пјесмама Ибрице Јусића:

Шансоњер Ибрица Јусић, чаробњак пјеваног стиха, данас већ искуством сазрели умјетник испечена естрадног заната, испунио  је деценије бурног пута по даскама сцена широм свијета.

Снимио је  модерним аранжманима читав низ најљепших босанских севдалинки, објављених на албумима „Аманет“ и „Аманет 2“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here