Попис у Новом приведен крају – пописано 32 926 лица

На подручју општине Херцег Нови попис становништва домаћинства и станова приведен је крају. До сада је пописано 32 926 лица, а данас и сутра пописиваће лица која су се пријавила МОНСТАТ-у јуче до 16 часова.

Према ријечима Весне Самарџић из пописне комисије, током трајања пописа  интензивно су радили, комуницирали са пописивачима и инструкторима и  попис је приведен крају.

-Сви пописни кругови су затворени. Од 18. до 28. децембра, имали смо отворене неке нове резервне пописне кругове и ангажовали резервне пописиваче који су пописивали грађане по позиву. Закључно са јучерашњим даном у Херцег Новом је пописано је 32 926 лица , 30 004 стана, 12 158 домаћинстава.

Објашњава да ово није коначан број,  јер су јуче до 16 сати  могли пријављивати грађани који нису пописани.

-Евидентирали смо сва та лица и прослиједили пописивачима којима је омогућено да раде и данас и сутра. По неко се јави ко није пописан, али сами је крај. Очекујем данас још око 50 лица да буде пописано, казала је Самарџић.

Појаснила је да је  методологија била таква да се сваку ноћ након завршеног посла комплетан материјал доноси у општину и предаје државним инструкторима.

-Био је ово један дуготрајан и исцрпљујући процес, али сам врло задовољна чињеницом да нисмо имали нити један инцидент, полицијску интервенцију и овај пут је заиста Херцег Нови показао да је на висини задатка, казала је Самарџић.

Захвалила је свим учесницима у попису: грађанима, који су били љубазни и радо у кућу примали пописиваче, пописивачима који су показали једну посвећеност и квалитет рада, као и инструкторима који су контролисали процес били у комуникацији са грађанима и пописивачима.

 

3 COMMENTS

 1. Decenijama sam u Mihenu, imam kuću u HN, ljeti dođem na tri ipo mjeseca na odmor. Imam samo državljanstvo Crne Gore.
  Raspitao sam se koje podatke trebam poslati da bih na popisu bio evidentiran kao stanovnik Herceg Novog.
  Ako me sjećanje ne vara, popisan sam samo jednom, i to u popisu 1971.
  Poslao sam moje podatke povjerljivim osobama da ih predaju popisivačima.
  Potom sam meilom dobio odgovor (citiram):
  „Zdravo Djordje,
  Kao sto rekoh ja sam se popisao u Zelenici,a veceras sam nasao poruku popisivaca sa brojem telefona. Nije nasao nikog kod kuce. Ja sam ga nazvao,i on mi je rekao da ti ne moras da se popises,samo da mi javis kvadrature stanova…“
  Ispada da sam samo dužan da plaćam porez na nekretninu, struju, vodu i slično, a stičem
  utisak da se možda više i ne smatram građaninom Herceg Novog. Oni koji su se sjatili zadnjih godina i decenija u HN su za razliku od mene izgleda postali pravi Novljani.
  Ja sam, kako mi to igleda, samo dio onoga što nazivam: „Otpisana Dijaspora“.
  Đorđe Matković Minhen Herceg Novi

 2. Lica,stanovi i domaćinstva?! I ja sam lice i stanujem a nijesam popisan.
  Cura koja je popisivala u Bajkovini,veli da su joj „šefovi“ tako odredili.
  Ovo je popis odabranih i ne predstavlja stvarno stanje,na terenu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here