Позитиван такмичарски дух херцегновских основаца “У игри и знању без граница”

Основци из Херцег Новог званично су започели сезону такмичења „У игри и знању без граница“ под окриљем Цивилног центра Црне Горе. Могућност да крену на узбудљиви пут ка знању добили су ученици петих разреда све четири новске школе.

Основна школа „Дашо Павичић” била је центар првог дијела надметања, “У игри и знању без граница”, у коме су се мали и спретни ученици борили за титулу најбољег тима Херцег Новог.

Јован Митровић из Цивилног центра Црне Горе подсјећа да Херцег Нови није био обухваћен првим циклусом, и најављује национално финале у мају идуће године.

-Данас је почетак другог циклуса у школи „Дашо Павичић“, гдје се такмиче четири основне школе из ове општине. Данас ћемо добити локалног побједника, знаћемо која је екипа најбоља у Херцег Новом, а такмичење настављамо и у другим општинама, свим приморским општинама, Цетињу, Подгорици, Тузима и Зети. Након овог првог дијела такмичења током прољећа ћемо реализовати и такмичење за сјеверне црногорске општине, када ћемо добити и побједника са сјевера и током маја реализовати национално финале са побједницима из обје регије.

Митровић истиче да је важно да се дјеца друже, да постижу добре резултате и да имајун осјећај да се боре и за себе и за своју школу.

-Пројекат се показао као изузетно користан у данашње вријеме кад се дјеца доминантно баве друштвеним мрежама, паметним телефонима и компјутерима. И ми као родитељи, и наставници али и сами ученици су исказали жељу за неким мало другачијим пројектом, да се дјеца друже, да се такмиче, да остварују резултате, да навијају  једни за друге, да се ствара неки позитиван такмичарски дух, да дјеца осјете припадност својој локалној заједници и својој школи. Игре су конципиране тако да сви у њима могу да учествују, афирмишемо знање, вјештине, спретност и рекао бих да је управо то нешто што нам је фалило. У претходном периоду схватили смо да су дјеца јако задовољна, као и наставници и родитељи и њихови позитивни утисци, осмјеси на дјечјим лицима су нам дали за право да пројекат наставимо, казао је Митровић изразивши увјерење да ће бити реализован и наредних година.

За херцегновске основце ово је била прилика да се први пут окушају у надметању које развија спортски и колеткивни дух, казала је ученица ОШ “Дашо Павичић” Елена Думић.

-Учествовала сам у двије игре. У другој игри гдје смо носили туферчиће на носу уз помоћ меда, и у последњој гдје сам морала да хватам лоптице у кофи. Било је поприлично тешко зато што су се лоптице одбијале од дно те кофице, али сам их ухватила доста. Ми смо играли против екипе „Милан Вуковић“ и побједили смо их – наш резултат је био 55, а они су имали 48 поена. Било је супер занимљиво, и сада чекамо резултате од остале двије школе.

Иако без припрема, које су својствене овој узрасној категорији, наступала је представница ОШ “Илија Кишић” из Зеленике, Теодора Зорић.

-Није нас се баш пуно пријавило, нас је било 14. Такмичила сам се у играма држања јаја и стављања меда и туфера на нос. Није било припрема, али било ми је супер.

За Хану Пророчић из ОШ “Милан Вуковић“, све дисциплине су биле забавне, а такмичари су дали максимум како би на најбољи начин представили своју школу.

-Наступала сам у двије дисциплине, а све су биле јако забавне. Сви су давали све од себе, очекујемо да ће следећи пут бити још више дјеце и да ћемо се још боље забавити. Ја сам учествовала у дисциплини „Пилићи“ и у дисциплини гдје смо морали сви да идемо са неким ватицама на носу и мислим да ће следеће године да буде још више такмичара, да ће да буде још занимљивије и да ће да буде још више дисциплина.

Циљ је промовисати фер игру, као и тимски дух, сматра Василије Беговић из ОШ “Орјенски батаљон”.

– Учествовао сам у игри у којој ставимо пинг понг лоптицу у кашику и трчимо око терена, а на крају нам постављају питања. Наравно, није битно ко ће побједити, него је битно да се сви забавимо. Једва сам чекао да крене наша игра, онда сам изашао на терен, истрчао та два минута и онда су ми постављали питања, казао је Василије, који очекује да ће његова екипа бити међу најбољима.

Након Херцег Новог, настављено је такмичење за најмању бокељску општину у сали Основне школе „Драго Миловић”у Тивту. За сву дјецу обезбјеђени су поклони за уложени труд, рад и такмичарски процес, а за школу побједницу у Цивилном центру Црне Горе планирају награду која ће јој омогућити побољшање услова рада.

Пројекат „У игри и знању без граница“ реализују Министарство спорта и младих, Секретраијат за културу и образовање Општине Херцег Нови, Завод за уџбенике и наставна средства, а подршку су пружили и из појединих компанија у Црној Гори.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here