Повратак нискобуџетних авио-компанија, најављено 10 нових дестинација

Аеродром Тиват

Из Аеродрома Црне Горе најављују повратак нискобуџетних авио-компанија од маја, као и отварање нових линија у сезони. Сматрају да је авио-повезаност један је од предуслова за успјешну туристичку сезону и да би могла бити боља, нарочито ако се узме у обзир примјер сусједне Тиране, преноси портал BokaNews.

Иако смо укидањем линија ниско буџетних компанија “Wizz air” и  “Rayan air”, крајем октобра изгубили авио-везу с многим европским дестинацијама, из управе Аеродрома стижу добре вијести – најављују њихов повратак од маја.

Елдин Добарџић, предсједник Борда директора Аеродрома истиче да се враћају мање више све линије које су биле и током претходне IATA сезоне.

Већ смо од Rayan air добили потврде да ће се вратити Загреб, Манчестер, Брисел, враћа се Беч са Wizz airom, враћа се Лондон, враћа се Дортмунд. Још увијек немамо потврду за Барселону, каже Добарџић.

А за Барселону се преговара са шпанским превозником Вуелингом, за летове из Тивта. Но, док се ови превозници не врате и договоре нове линије наша тренутна авио-повезаност је лоша, сматра туризмолог Петар Голубовић.

-Значајно лоша и недовољно добро развијена авио-повезаност Црне Горе као туристичке дестинације која је доминантно авио-дестинација. Свега сјутрашњих 14 долазака на подгорички аеродром у поређењу са 70 долазака на аеродром у Тирани нам говори да ту има простора за боље повезивање Црне Горе, сматра Голубовић.

Добарџић наглашава да се ми, нажалост, не можемо поредити са Тираном.

– То је комерцијална политика коју она води, која је негдје имала интереса да доведе те лоу кост компаније. Друга ствар је да Албанија има много већу дијаспору која је везана за своју земљу и која је посјећује и током зимске сезоне, каже Добарџић.

А од авио-повезаности зависи и сезона на коју се доминатно ослања приходна страна државног буџета, па су линије више од потребе за путовањем.

– И те како је значајно, уколико узмемо у обзир туристе који самостално организују своје путовање, прво што гледају је које су то дестинације гдје они имају јефтин превоз, да што лакше дођу и најјефтиније. Ти туристи које долазе не долазе сопственим возилима, чиме не оптерећују саобраћајну инфраструктуру, каже Голубовић.

Добарџић, ипак, сматра да је наша авио-повезаност добра, те да је успјех што смо се и током зимске сезоне повезали са два турска града – Анкаром и Измиром, а најављују и нове дестинације за љетњу.

– Нове су Минхен, ту нас повезује наша национална авио-компанија Air Montenegro, Парадубице из Чешке, Кошице из Словачке и Варшава, други аеродром поред Фредерика Шопена, значи неких нових десет дестинација које су нам у најави. Да ли ће се број повећавати још увијек не знамо, каже Добарџић.

Голубовић сматра да би се требало повезати и са земљама Скандинавије, прије свега Норвешком. А да ли ће се и број туриста повећати с растом авио-линија, знаће на крају сезоне.

Извор: BokaNews

 

1 COMMENT

 1. Citam komentare o povezanosti avio saobracaja sa CG i iz CG. Ovo su neprihvatljive teze o kojima se govori
  Bez pravnog i svakog drugog osnova.
  Oni koji odlucuju i polemisu aktuelnu situaciji ili ne znaju ili ne zele obrt na bolje.
  Tirana ne moze nikad biti prioretnija od TV i PG.
  Crnogorska Dijaspora nema mogucnosti dz putuje avionima jer je povezanost nistavna.
  Pitam se samo zasto se ne uspostavi
  Linija PG ili eventualno TV sa Zenevom.
  Easyjet leti na Liniji GE TV samo 2 mjeseca.
  Ovovo bi bila najprofitabilnija linija tokom godine.
  Zenevski aerodrum pokriva pola Svajcarske. Veliki dio Francuske.
  Crnogorska Dijaspora bi koristila ovu liniji redovno. Dio Albanske dijaspore takodje. Turisti iz CH i FR takodje koji su zainteresovani za CG.
  Jedana redovna linija sedmicno PG ili TV sa Zenevom bi donijela ogromne benefite kompaniji, CG, turizmu a i putnicima.
  Kao odlican poznavalac ovih prilika odgovorno tvrdim prosperitet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here